Kultura
16

U Bugojnu počinju 22. susreti pozorišta lutaka BiH

FENA
Predstavom "Ljepotica i zvijer“ Pozorišta lutaka iz Mostara, danas će u Bugojnu početi 22. susreti pozorišta lutaka BiH, koji će trajati do 23. septembra.

Uz ovu predstavu, u takmičarski program susreta uvrštena su najbolja lutkarska ostvarenja pozorišta iz Banje Luke, Trebinja, Sarajeva i Bugojna.

Bit će odigrane diplomske predstave studenata Umjetničke akademije Osijek, upriličena promocija novih knjiga biblioteke "Mali princ“, organiziran program "Kike Budalike“, radionice i okrugli stolovi, te neki drugi sadržaji za najmlađe.

Večeras će u Umjetničkoj galeriji KSC-a biti otvorena izložba "Muzej u egzilu“, autora Asima Đelilovića.

"To je jedini festival na kojem se vrši svojevrsna analiza lutkarske scene i susreću svi profesionalni ansambli iz naše zemlje. Uspostavljaju se novi kontakti i saradnja te stvaraju preduvjeti za razmjenu predstava", kazao je direktor susreta Vahid Duraković.

Pobjednici susreta, dodao je, imaju mogućnost da, kao predstavnici BiH, sudjeluju na lutkarskim festivalima internacionalnog karaktera.

Pozvao je sve građane, a posebno najmlađe stanovnike Bugojna i susjednih općina, da u što većem broju posjećuju predstave odabranih lutkarskih pozorišta.

Generalni pokrovitelj 22. susreta pozorišta lutaka BiH je Općina Bugojno.

Pomoć u organizaciji pružili su i Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti BiH, Ministarstvo kulture i sporta Federacije BiH i Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK-a.

Prvi bh. festival lutkarstva organiziran je 1971., a od 1977. održava se u Bugojnu.