Uoči katoličkog blagdana
0

U BNP Zenica održan 20. tradicionalni Božićni koncert

Piše: Elmedin Mehić
U Bosanskom narodnom pozorištu Zenica večeras je održan 20. tradicionalni Božićni koncert.

Za večerašnje izvedbe zeničkoj publici pobrinuli su se članovi Kamernog simfonijskog orkestra i hora Zenica, ali i umjetnici i skupine iz Žepča i Novog Travnika. Koncert je otvorila Benisa Đidić sa izvedbom F. Schuberta "Ave Maria", a izvedba "The lion sleeps tonight" Vokalnog ansambla "Bel Canto" iz Zenice impresionirala je sve prisutne.

Večerašnjem koncertu prisustvovao je i Don Ante Ledić, direktor Katoličkog školskog centra "Sveti Pavao" Zenica, koji je iskoristio priliku i čestitao Božić i Novu godinu.

"Razmišljajući o tome što kazati večeras, slušajući ove izvođače što su pjevali pjesme slave i hvale jednom malom djetetu, palo mi je napamet ovo: Po zadnjim statistikama, na ovoj planeti ima dvije milijarde i sto miliona kršćana koji ovih dana slave i proslavljaju ime Isusa Krista. To dijete nije napisalo niti jednu knjigu, niti je povelo ni dovelo niti jedan rat, ali je stalo u jaslice, da bi na kraju otišlo na križ i samo molilo za mir među ljudima. Taj mali Bog nikada nije dijelio čovjeka od čovjeka, taj čovjek nikada nije odbacio ni grešnika, prihvatio je svakog čovjeka i muškarca kojeg su svi odbacili. Isus je ispisivao povijest ovog svijeta, kršćani ga nazivaju Bogom spasiteljem, muslimani znaju kao proroka, židovi kao jednog od proroka i svi na neki način odaju čast i hvalu", kazao je Don Ante Ledić u svome izlaganju, te dodao:

"Na neki način i grad Zenica je jedinstven grad u kojem Bosansko narodno pozorište Zenica, uz toliko prisustvo muslimana, Bošnjaka, onih koji ne shvaćaju Isusa kao mi kršćani, već 20. put organiziraju ovaj koncert u čast Isusu Kristu. Hvala ovom gradu koji priznaje kršćanske vrijednosti koje mi poštujemo i kojima se ponosimo. U tom duhu mira, pomirenja, ljubavi, tolerancije i vjere i povratka na Božije puteve, svima vama želim sretne i blagdane i praznike i da u novoj godini budemo sretniji, zdraviji i bolji. Čestit Božić i sretna Nova godina", poručio je Don Ante Ledić svim prisutnima u velikoj sali Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici.

Za kraj 20. Božićnog koncerta pobrinuo se Dječiji zbor KŠC "Sveti Pavao" Zenica, čiji su članovi zajedno sa svim večerašnjim izvođačima izveli pjesmu "Zvončići", koju je pripremio profesor Davorin Bošnjaković.