Kultura
85

U bibliotekama penzioneri najvjerniji čitaoci: Digitalizacija nije ugrozila knjigu

Piše: S. Hambo
Uprkos pojavi digitalnih medija, knjiga i biblioteka ostaju nezaobilazna klasika i najopćenitiji izraz kulture. Iako mladi ljudi vole knjigu i čitaju, iz JU Biblioteke Sarajevo ističu kako su penzioneri najvjerniji čitaoci, a pojedini članovi već 50 godina obnavljaju godišnju članarinu.

Da li su knjiga i čitanje zapostavljeni u današnjem društvu, koliko su savremeni digitalni mediji utjecali na popularnost knjige i zbog čega se treba učlaniti u biblioteku, pitanja su na koja smo tražili odgovore u JU Biblioteke Sarajevo.

Iako preovladava mišljenje da mladi danas rijetko čitaju zbog velikog utjecaja digitalnih medija i društvenih mreža, uposlenici Biblioteka Sarajevo ističu kako su zadovoljni zainteresiranošću mladih za knjige.

"Interes građana za čitanje postoji u kontinuitetu i s obzirom na sve utjecaje koji nas okružuju mi smo i više nego zadovoljni posjetom naših odjeljenja", istakla je za Klix.ba Amra Mutapčić-Čengić, bibliotekarka Centralnog odjeljenja JU Biblioteke Sarajevo.

Ona dodaje da postoje čitaoci koji koriste ljetni period i sezonu godišnjih odmora da pročitaju sve ono što tokom prethodnih mjeseci nisu stigli, tako da se broj “ljetnih” čitalaca poveća, ali podjednak je broj i onih koji hladne zimske dane i noći koriste za druženje s knjigom.

Ipak, jesen uvijek donosi povećan broj korisnika zbog početka nove školske godine, ali i akademske.

Tokom 2014. godine Biblioteke Sarajevo imale su blizu 15.000 registriranih korisnika, dok za ovu godinu taj podatak još uvijek nije poznat. Iz Biblioteka Sarajevo ističu kako je ovo mali broj s obzirom na to da se radi o biblioteci glavnog grada, ali kada se sagleda cjelokupna situacija nezadovoljstvu nema mjesta.

Biblioteke Sarajevo imaju 16 odjeljenja, a korisnici kao i registrirani članovi su svih starosnih skupina, od predškolskog uzrasta do penzionera i domaćica.

"Naši najvjerniji korisnici su naši penzioneri kojih ima mnogo, od kojih je veliki broj onih koji koriste naše usluge decenijama, a neki su sa nama od osnivanja, što znači da se neki od njih mogu pohvaliti činjenicom da su vjerni Biblioteci nekih pedesetak godina", istakla je Mutapčić- Čengić.

Miris knjige ništa ne može zamijeniti

Uposlenici u bibliotekama ističu kako pojava digitalnih medija nije utjecala na smanjenje interesa za biblioteku.

"Digitalno doba nam možda može brže i jednostavnije pružiti informaciju, ali knjiga je mnogo više od toga i nema tog uređaja koji može zamijeniti osjećaj knjige u rukama, njen miris i sve ono što ona izaziva u nama. Tako je i sa bibliotekama. Ljudski faktor je ključan jer biblioteka nije samo mjesto gdje odlazite po informaciju, to je mjesto susreta, mjesto gdje ćete pored informacije, dobiti mnogo više od toga, ukoliko budete imali sreću da nađete bibliotekara koji zna svoj posao", naglasila je Mutapčić-Čengić.

Istaknuto je da čitaoci imaju širok spektar interesovanja, od lektira i klasika do bestselera. Iz biblioteke poručuju da je imati člansku karticu biblioteke stvar opće kulture te savjetuju svima da prošetaju do prve biblioteke i započnu jedno lijepo druženje.

"Svako ko želi da se svrsta u obrazovanog, kulturnog građanina trebao bi, prema našem mišljenju, posjećivati biblioteku. Učenicima, studentima, profesorima i kulturnim djelatnicima članska kartica biblioteke bi se trebala podrazumijevati kao i lična karta. Odnos prema biblioteci treba biti takav. Biblioteka je prilagođena svačijim potrebama tako da na neki način raste s vama", zaključila je naša sagovornica.

Treba napomenuti da godišnja članarina za biblioteku iznosi 15 KM, što je izuzetno prihvatljivo i sa finansijske strane imajući u vidu mogućnosti i bogatstvo koje biblioteke pružaju.