Kultura
1

U Beču izložba prepariranih životinja u "živahnom" izdanju

FENA
Klasično preparirane životinje više nisu u modi. Prirodnjački muzej u Beču od 14. aprila ove godine prikazuje izložbu životinja u "živahnom" izdanju, pri čemu u centru pažnje stoje "majstori" prepariranja.
Umjetnost prepariranja traži vještu i laku ruku, a neophodne su i velika pažnja i preciznost da bi se ovaj delikatan posao uspješno obavio.

Postupak prepariranja podrazumijeva skidanje kože, pravljenje modela i ponovno navlačenje kože životinje.

Izložba u muzeju pokazuje kako su preparatori u proteklih 200 godina savladali zadatak očuvanja originala.

Posjetioci između ostalog mogu vidjeti "mladu ženku mamuta" za koju je kao podloga poslužio smrznuti mamut iz Sibira. Sa rendgenskim snimcima učvršćene su proporcije životinje. Tada je uzeto krzno škotskog goveda, a ispod krzna je postavljena metalna konstrukcija.

Posebnost ove životinje sa surlom jeste da je napravljena od silikona te je zbog toga mekana i pokretna.

Još jedan vrhunac izložbe predstavlja i stara teror-ptica koja je davno izumrla, a za čiju preparaturu su poslužile 23 ćurke i dvije nojeve noge.

Želja da se originalan primjerak životinje trajno sačuva je veoma stara. Mumificiranje ljudi i životinja je postojalo već u starom Egiptu, da bi potražnja za lijepim trofejima od 19. stoljeća postala još veća.

Današnji trend prepariranja ogleda se u što "živahnijem" izgledu životinje u pokretu tako da posmatrač sam sebi postavi pitanje da li je životinja još živa.

Preparatori se danas služe materijalima i tehnikama poput PU pjene, visokodekorativne epoksi smole, niskim temperaturama i vakuumom, vazdušnom četkom i preciznim instrumentima, saopćio je Compress Sarajevo - Kontakt biro Grada Beča.