Kultura
0

U Beču izložba "Apsolutno Beč"

FENA
U muzeju "Wien Museum“ sve je spremno za početak izložbe "Absolut Wien“ ("Apsolutno Beč-Predmeti pričaju o gradu“) na kojoj će od 10. novembra ove do 18. marta naredne godine biti izloženo oko 500 umjetnina, istorijskih rariteta i predmeta iz urbanog života grada, saopćeno je iz Compressa Sarajevo.

Među izloženim predmetima su mnogobrojni ulični znakovi, kante za otpatke, masivni namještaj iz socijalnih stanova pedesetih godina prošloga vijeka, humanitarni paketi iz perioda 1945/46., ormar bečkog arhitekte Josefa Hoffmanna, službeno auto austrijskog kancelara Brune Krajskog, te kostim pjevača Falka.

Gradski muzej "Wien Museum“ je u prvoj deceniji 21. vijeka obogatio svoju zbirku za hiljade predmeta, a veliki broj čine pokloni građana Beča.

Mnogi istorijski muzeji imaju problem što ne mare za sadašnjost, poručuju iz muzeja "Wien Museum“, gdje kolekcije iz 20. i 21. vijeka imaju prioritet.

"Gradski muzej ne može skupljati sve i svašta, važna je pravilna selekcija. Šta je uopće relevantno? Da li su novi predmeti odraz duha našeg grada? Gradski muzeji imaju veliku odgovornost, jer mi skupljamo za budućnost", objašnjava direktor muzeja Wolfgang Kos.