Kultura
0

U bečkoj "Albertini" izložba posvećena Reneu Magritteu

FENA
Bečki muzej "Albertina" od 9. novembra ove do 26. februara iduće godine predstavit će izložbu posvećenu Renéu Magritteu, jednom od najznačajnijih belgijskih predstavnika nadrealizma.

Veliki odabir njegovih djela iz najznačajnijih svjetskih muzeja i privatnih zbirki iz cijelog svijeta omogućuje sagledavanje cjelokupnog Magritteova stvaralaštva iz svih njegovih stvaralačkih faza - od klasičnog nadrealizma 30-ih i 40-ih godina do reflektivnih slikovnih ideja 50-ih i 60-ih godina, saopćeno je iz Compressa Sarajevo.

Izložba obuhvata više od 150 slika i radova na papiru koji dočaravaju višeslojnost Magritteova rada.

Izložba koncipirana u saradnji s Tate Liverpol je popraćena opsežnom dokumentacijom o umjetnikovom životu koja se sastoji od originalnih zapisa, fotografija i filmskog materijala.

U centru izložbe su Magritteove umjetničke metode - neprestano ponavljanje motiva, sveprisutna tema skrivanja i otkrivanja, kao i tumačenje svakodnevnih banalnosti i erotike.

Ono što je u svim njegovim djelima jednako je svjesno odbijanje pružanja konačnog odgovora ili rješenja. Njegovi su radovi, usprkos svojoj objektivnosti sižea uvijek apstraktni, čime je znatno utjecao na apstraktne umjetničke tendencije ranog 20. stoljeća, kao i na konceptualnu umjetnost i pop art, ali i na analitički način razmišljanja savremene umjetnosti.