Bogat kulturni program
1

U Banjoj Luci svečano obilježena "Evropska noć muzeja"

Piše: D. T.
(Foto: G. Kec/Klix.ba)
Kao i svim većim gradovima BiH, na nekoliko mjesta u Banjoj Luci večeras je, sedmi put za redom, svečano obilježena "Evropska noć muzeja", u okviru koje je pripremljen bogat kulturni i umjetnički program.

Centralna svečanost počela je u Muzeju savremene umjetnosti RS u 18, a trajat će do jedan sat poslije ponoći.

"Tokom ovogodišnje manifestacije stavljamo naglasak na izložbu Mikrostoris - Konteksti savremene ženske umjetničke prakse nakon 2000. godine, kojom su predstavljena djela četiri banjalučke umjetnice” rekli su u Muzeju savremene umjetnosti RS.

U ovoj instituciji ističu kako i sedmo izdanje “Noći muzeja” u Banjoj Luci podrazumijeva da će se cjelokupan program Muzeja savremene umjetnosti, naći rame uz rame sa evropskim institucijama kulture.

Istovremeno, u Muzičkom paviljonu banjalučkog parka Petar Kočić, također u 18 sati, održan je performans pod nazivom “Knjiga za večeru”, koju su organizirali članovi Umjetničke grupe RACE.

Ideja autora ovog projekta bila je da posjetioci na taj dan donesu jednu ili više knjiga, a da u zamjenu za knjige dobiju porciju pečenog mesa.

"Ovom razmjenom, učesnici događaja simbolično trampe kulturno nasljeđe za mogućnost zadovoljenja dnevnih potreba za hranom, čime ovaj projekat dobija i globalni karakter", poručili su članovi Umjetničke grupe RACE.

Tokom večeri, na platou ispred Muzeja savremene umjetnosti RS počeo je koncert grupe "Lolobrigada" i DJ-a set Meri Šeri, kojom se obilježava muzički dio manifestacije.

Podsjetimo, na poziv Ministarstva kulture Francuske, Muzej savremene umjetnosti RS se od 2006. godine prvi u BiH pridružio porodici evropskih kulturnih institucija koje obilježavaju manifestaciju "Noći muzeja".