Sutra otvaranje festivala
0

U Banjoj Luci sve spremno za ovogodišnji Kratkofil Plus

Piše: D. T.
Bogat program, fantastični filmovi, sjajni gosti i zanimljiva dešavanja, koja će biti dio 6. međunarodnog filmskog festivala Kartkofil Plus, predstavljeni su javnosti na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u Domu omladine u Banjoj Luci.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Ovogodišnji Kratkofil Plus održava se od 18. do 22. jula. Festival će biti otvoren sutra u 21 sat, kada će biti prikazan prvi blok takmičarskog programa, nakon kojeg slijedi film "Dječak s biciklom", braće Darden.

Prije svečanog otvaranja festivala, koje je zakazano na tvrđavi Kastel, u Domu omladine će u 19 sati biti prikazan omnibus Kratkofil Punch. Omnibus je nastao u produkciji UKS Lanterna i rezultat je Kratkofil Punch projekta.

U ovom projektu učestvovali su autori iz raznih krajeva BiH, čije su ideje izabrane među velikim brojem prijavljenih i kroz radionicu realizovane u kratke filmove. Riječ je o autorima bez prethodnog znanja i iskustva u videoaktvizmu i dokumentarizmu, a filmovi su fokusirani na trenutne socijalne i političke probleme u BiH.

Vladan Petković, direktor programa i selektor Kratkofila Plus, je rekao da u takmičarskom programu publika može pogledati 57 filmova koji su raspoređeni u šest cjelina, a naglasio je da pri pogledu na program možemo primijetiti da je većina filmova zaista kratka.

"Konkurencija je, kao i ranijih godina, podijeljena po žanrovima, pa će tako biti dodijeljene sljedeće nagrade: Gran pri za najbolji film festivala i nagrade za najbolji kratki igrani, dokumentarni, eksperimentalni, animirani i regionalni film. Trudili smo se da takmičarski blokovi, koji će biti prikazani u večenjem terminu na tvrđavi Kastel, traju kraće radi dugometražnih filmova koji će biti prikazivani poslije njih", rekao je Petković.

Napomenuo je da će večer poslije otvaranja biti prikazan film "Klip", u petak će publika moći vidjeti film "Slava kurvi", dok je subota rezervisana za film "Marina Abramović: Umjetnica je prisutna".

"Imamo odličan program britanskih kratkih filmova nominovanih za BAFTA nagrade, a to je praktično britanski oscar, koji će biti prikazan 19. jula od 15 sati. Ovo je možda najzabavniji program od cjelokupnog programa koji imamo", objasnio je Petković.

Izvršna direktorica festivala Sandra Josović je rekla da joj je izuzetno drago što je sve spremno za početak 6. međunarodnog filmskog festivala i da je, uprkos malom budžetu, pripremljen bogat filmski program te da se nada da će publika i gosti uživati u festivalu.