Nakon Sarajeva
0

U Banjoj Luci sutra se otvara izložba World Press Photo

FENA
Foto: A. Panjeta/Arhiv/Klix.ba
Foto: A. Panjeta/Arhiv/Klix.ba
Svečano otvaranje izložbe svjetske novinske fotografije World Press Photo najavljeno je za ponedjeljak, 28. maja, u Banjoj Luci.

Postavka obuhvata 160 fotografija iz devet kategorija, na kojima su u velikom i malom formatu, te kolor i crno-bijeloj tehnici, predstavljena raznovrsna svjetska dešavanja, ljudi, prirodne katastrofe, ratna žarišta, ljepote prirode te životinjski svijet.

Svake godine nezavisni međunarodni žiri od 19 članova vrši selekciju fotografija koje dostave svjetski fotoreporteri, fotoagencije, novinske agencije i magazini iz cijelog svijeta. Ove godine na konkurs World Press Photo prijavilo se 5.247 fotografa iz 124 zemlje, a u izbor je ušlo 101.254 fotografije iz cijelog svijeta.

Među nagrađenim autorima je i bh. fotograf Agencije Reuters Damir Šagolj, koji je osvojio prvu nagradu u kategoriji "Svakodnevni život - samostalno".

Ovu reprezentativnu izložbu u Banjoj Luci će otvorio ambasador Kraljevine Holandije u BiH Sweder van Voorst tot Voorst, a najavljeno je i obraćanje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i gradonačlenika Banje Luke Dragoljuba Davidovića.

Bosna i Hercegovina se i ove godine ponovo našla na listi 100 zemalja u kojima će izložba biti prikazana.

Ova putujuća postavka posjetiocima u Sarajevu bila je dostupna do 22. maja.

Banjalučanima je trebalo da bude prikazana još od 25. maja, ali je otvaranje izložbe odgođeno do ponedjeljka, zbog Dana žalosti u RS, koji je u petak bio proglašen nakon tragične pogibije članova Padobranskog kluba Banja Luka.