Dani slovenačkog filma
0

U Banjoj Luci prikazana "Grofica Batori"

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Projekcijom najskupljeg ikada snimljenog slovačko-češkog filma "Grofica Batori" u režiji Juraja Jakubiska, večeras su u Dječijem pozorištu Republike Srpske (RS) u Banjoj Luci počeli "Dani slovačkog filma" koji će trajati do ponedjeljka, 2 maja.

Pomoćnik ministra prosvjete i kulture RS za resor kulture Irena Soldat-Vujanović proglasila je "Dane slovačkog filma" otvorenim, ističući da je ovakav vid komunikacije veoma značajan zbog potrebe da i Srpska sa svojim predstavnicima u svijetu osmisli kulturne programe koji će biti prikazani u drugim zemljama.

Ambasador Slovačke u BiH Miroslav Mojžita zahvalio je Ministarstvu prosvjete i kulture RS za razumijevanje  da budu održani  "Dani slovačkog filma". 

"Grofica Batori" je najveća žena ubica svih vremena koja je ubila 650 djevica kako bi se mogla okupati u njihovoj krvi i ostati vječito mlada", istakao je režiser ovog filma Juraj Jakubisko prije početka njegovog prikazivanja.

Na "Danima slovačkog filma", između ostalog, biće prikazani i filmovi "Slijepe ljubavi" u režiji Juraja Lehotskog, "Perinbaba" Juraja Jakubiska, "Tango s komarcima" Miloslava Lutera, "Prekršeno obećanje" Jiržija Hlumskog, "Drugi svetovi –Marko Skop i "Ja volim, ti voliš" Dušana Hanaka.

Ovu manifestaciju, koja će trajati do ponedjeljka, 2. maja, organizuje Ministarstvo prosvjete i kulture RS i "Vizart film prodakšn" iz Banje Luke.

Pokrovitelj ove manifestacije je Ministarstvo prosvjete i kulture RS, a sve projekcije su besplatne.