Kultura
19

U Banjoj Luci otvorena izložba World Press Photo

Piše: D. T.
(Foto: Klix.ba)
Nakon što je prolongirana zbog Dana žalosti i tragedije u Zalužanima, u Banskom dvoru u Banjoj Luci danas je svečano otvorena izložbe svjetske novinske fotografije pod nazivom World Press Photo.

U prisustvu velikog broja osoba iz javnog i kulturnog života naše zemlje, izložbu u Banjoj Luci je otvorio ambasador Kraljevine Holandije u BiH Sweder van Voorst tot Voorst.

Kako je saopšteno, postavka obuhvata 160 fotografija iz devet kategorija, na kojima su u velikom i malom formatu te kolor i crno-bijeloj tehnici, predstavljena raznovrsna svjetska dešavanja, ljudi, prirodne katastrofe, ratna žarišta, ljepote prirode i životinjski svijet.

Nezavisni međunarodni žiri od 19 članova svake godine vrši selekciju fotografija koje dostave svjetski fotoreporteri, fotoagencije, novinske agencije i magazini iz cijelog svijeta. Naša zemlja i ove godine se našla na listi 100 zemalja u kojima će izložba biti prikazana.

Na ovogodišnji konkurs World Press Photo se prijavilo 5.247 fotografa iz 124 zemlje, a u izbor su ušle 101.254 fotografije iz cijelog svijeta.

Podsjećamo, među nagrađenim autorima je i bh. fotograf Agencije Reuters Damir Šagolj, koji je osvojio prvu nagradu u kategoriji "Svakodnevni život – samostalno".

Izložba World Press Photo je organizovana u Sarajevu, a građanima Banje Luke je trebala biti prikazana od 25. maja. Otvaranje izložbe odgođeno za danas, jer je u petak u RS bio proglašen Dan žalosti zbog tragične pogibije članova Padobranskog kluba Banja Luka. Postavka u Banjoj Luci posjetiteljima će biti dostupna narednih sedam dana.