Bogat program
0

FOTO / U Banjoj Luci otvoren "Kratkofil plus"

SRNA
U Banjaluci je večeras počeo Međunarodni filmski festival "Kratkofil plus", na kojem će u takmičarskom programu biti prikazana 42 filma iz 25 zemalja.

Ovogodišnji, peti po redu "Kratkofil", otvoren je prikazivanjem dokumentarca "Sinema komunisto", srpske rediteljke Mile Turajlić.

Ovaj 100-minutni dokumentarac vodi na putovanje kroz ostatke Titove filmske industrije, ispitujući uspon i pad jugoslovenske filmske iluzije.Svjetska premijera filma bila je u novembru prošle godine u Amsterdamu, na prestižnom dokumentarnom festivalu IDFA. 
"Riječ je o jako zanimljivom filmu koji je prikazan na brojnim festivalima širom Evrope, gdje je dobio mnoštvo nagrada", rekla je Srni portparol Festivala Maja Isović.
Ona je istakla da će večeras biti prikazan i prvi blok takmičarskog programa, koji se sastoji 42 filma. 

 U takmičarskom dijelu će, između ostalih, biti prikazani filmovi "Smjena" u režiji Anu Aun iz Estonije, animirani film "Bliznakinje iz ulice sumraka" u režiji Mar Riba i Ane Solans iz Španije, igrani film "Čudo" Pedram Ganji iz Irana, dokumentarni film "Dnevnik jednog skinsa", režisera Silvija Mirošničenko iz Hrvatske, animirani film "Autogeni trening", italijanskog režisera Astutilo Smeriglija.

 Na Festivalu će biti dodijeljena glavna nagrada "Gran pri", te nagrade za najbolji igrani, dokumentarni, animirani, eksperimentalni i najbolji regionalni film.
Ovogodišnji "Kratkofil" trajaće do 13. avgusta, a održavaće se na tvrđavi Kastel i u Narodnom pozorištu Republike Srpske.
Festival ove godine ima novi koncept, zbog čega u nazivu ima i sufiks plus, a riječ je o revijalnom dijelu festivala koji donosi raznovrstan pregled filmova, kako dokumentarnih, igranih, tako i kratkih.
Planiran je i bogat specijalni program okrenut finskoj kinematografiji. 

 Žiri čine beogradska producentkinja Iva Plemić Divjak, banjalučki glumac Ljubiša Savanović i finski reditelj Jan Ijas. 

Vlada Republike Srpske izdvojila je za ovu manifestaciju 40.000 KM, a grad Banjaluka 13.500 KM.