Kultura
0

U Austriji održana Duga noć muzeja

FENA
Posjeta muzejima tokom manifestacije "Duga noć muzeja" premašio je sva očekivanja, objavila je u nedjelju Austrijska radio-televizija (OeRF), inicijator te kulturne manifestacije koja je počela u subotu u 18 sati a završila je sat nakon ponoći u nedjelju.

Tokom tih pet sati zabilježeno je oko 400 hiljada posjetitelja, 2006. godine bilo ih je oko 330 hiljada, a prije osam godina kada je akcija počela više od 80 hiljada.

U toj kulturnoj manifestaciji sudjelovalo je 550 muzeja i galerija diljem Austije. Samo u bečkom muzeju Albertini, gdje je u toku izložba pod naslovom "Od Moneta do Picassa", bilo je noćas 13 hiljada ljubitelja likovne umjetnosti.

Sa željom da privuku što veći broj posjetitelja i prikažu muzej kao atraktivnu kulturno-turističku destinaciju, pojedini muzeji su publici omogućili i besplatno vođenje kroz izložbe, praćenje izložbenih postava sa raznovrsnim programima za sve dobne skupine te glazbene, likovne pa čak i kulinarske događaje.

Ulaznica od 12 eura je vrijedila za sve muzeje bez obzira koliko se izložbi stiglo posjetiti, kao i za prijevoz minibusom.