Kultura
0

U art kinu Kriterion od 22. do 25. januara filmovi Pedra Almodovara

FENA
Pedro Almodovar
Pedro Almodovar
U art kinu Kriterion od 22. do 25. januara bit će održana sedmica filmova Pedra Almodóvara.

U pitanju su projekcije četiri Almodóvarova filma - "Pričaj sa njom“, "Matador“, "Vraćam se“ i "Loše obrazovanje“.

Pedro Almodóvar je najpoznatiji i najhvaljeniji španski režiser, koji se oduvijek želio baviti filmom, a karijeru je započeo u osamdesetim, vrlo brzo se probivši do statusa zvijezde.

Filmovi Almodóvara značajni su dio savremene pop-kulture i uprkos nekonvencionalnom pristupu ličnostima i temama danas ulaze u sam vrh svjetske kinematografije.

Almodóvar je reditelj, koji je sposoban iz nas istovremeno izvući i smijeh i suze, a njegove živopisne ličnosti i priče, koje diraju u dušu definitivno ga smještaju među najbolje reditelje svih vremena, saopćeno je iz Fondacije Kriterion.

"Pričaj sa njom“ je film o prijateljstvu, osamljenosti i predanosti, o poteškoćama u komunikaciji između muškaraca i žena, a prije svega o ljubavi koja ustraje unatoč svim nedaćama.

"Matador“ je crna komedija u kojoj mladi matador Ángel priznaje zločine koje nije počinio. Odlično je snimljen i predstavljen publici, a kroz film se pojašnjava pitanje života, smrti, ljubavi i religije.

"Vraćam se“ je prema Almodóvaru film o smrti i bogatoj kulturi koja okružuje smrt u regiji La Manche, mjestu njegovog rođenja. O načinu na koji se žene različitih generacija i porijekla nose sa smrću, ludilom i praznovjerjem, sa životom i majčinstvom, obitelji i prijateljima.

"Loše obrazovanje“ je fascinantan film o sudbini dvojice seksualno zlostavljanih dječaka, u kojem se isprepliću četiri ličnost: prijatelji iz djetinjstva Enrique i Ignacio, Ignacijev mlađi brat Juan i otac Manolo. Veže ih tuga, ljubav, požuda, frustracija, zlostavljanje, strah i smrt.

Svi filmovi su na repertoaru u 20:20 sati.