Rad i život umjetnice u godinu dana
8

U art kinu Kriterion dokumentarac "Marina Abramović: Umjetnik je prisutan"

FENA
I od ovog četvrtka, svi posjetioci art kina Kriterion imat će priliku da pogledaju dokumentarni film "Marina Abramović: Umjetnik je prisutan", koji će biti na repertoaru narednih sedam dana zbog velikog interesovanja publike.

Dokumentarac "Marina Abramović: Umjetnik je prisutan" Matthewa Akersa u nešto manje od dva sata obuhvata godinu dana tokom kojih je njegova kamera pratila rad umjetnice, organizaciju izložbe i dane njenog trajanja, saopćeno je iz Kriteriona.

Cijena ulaznice iznosi pet KM, dok studenti ulaznicu mogu kupiti po cijeni od četiri KM.

Sonja Savić je bila urbana ikona jugoslavenske generacije, koju na pragu zrelosti dočekuje krvavi raspad zemlje i kulturnog prostora.

Iako vrlo popularna 1980-ih kao glumica u kultnim filmovima kinematografije bivše Jugoslavije, posljednjih godina se povukla iz javnog života i bila je veća zvijezda u Sloveniji gdje je snimala sa slovenskim rediteljem Janom Cvitkovičem filmove "Hleb i mleko", a zatim i film "Od groba do groba".

U petak, 28. septembra Bass Express sarajevskoj publici predstavlja Mondena, novosadski drum & bass DJ/producent, a pored toga je i osnivač i frontmen jedne od prvih i najbitnijih novosadskih DNB organizacija - Illegal Operations.

Osim njega, u Kriterionu će nastupati turski Voodocoder i Zlijay. Cijena ulaznice iznosi pet KM.

U subotu, 29. septembra, nastupit će članovi Syrphe izdavačke kuće, koja je posvećena elektronskoj muzici uglavnom s područja Afrike i Azije, a ovom prilikom u Sarajevo dolaze Infinite Moment of Composure (Bejrut) i Tasjill Moujahed (Berlin/Bejrut). Ulaz je također pet KM.