Sarajevo
0

U 2009. završetak arheoloških radova na Bijeloj tabiji

FENA
Završetak arheoloških radova unutar kompleksa Bijele tabije u Sarajevu, koje provode stručnjaci Zemaljskog muzeja BiH, planiran je do kraja godine, zbog čega i neće biti nastavljeni radovi na samom objektu, kazao je danas Feni direktor Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa KS-a Munib Buljina.

Buljina navodi je do sada završeno oko 90 posto radova na konzervaciji i restauraciji zidova Bijele tabije te je i to jedan od razloga što se neće žuriti s nastavkom tih radova, dok ne budu završene arheološke istrage.

Zavod je u ovoj godini planirao realizaciju niza značajnih projekata, ali oni će zavisiti isključivo od finansijskih sredstava koja će biti odobrena budžetom KS-a za ovu godinu, ali i budžetom Grada Sarajeva s kojim Zavod zajednički realizira mnoge projekte.

U 15-ak dana Buljina očekuje da će biti završeni radovi na Ferhadija džamiji u Sarajevu kojima su obnovljeni kupola i oluci. Ukoliko Zavod bude imao dovoljno novca, u ovoj je godini planiran početak obnove veoma značajnih zidnih dekoracija ove džamije.

Kada je riječ o Jevrejskom groblju kao iznimno vrijednom spomeniku najviše kategorije s pojedinim primjercima nadgrobnih spomenika iz 16. i 17. stoljeća, Zavod je u saradnji s Jevrejskom opštinom već realizirao važne radove. Riječ je o ugradnji drenažnih cijevi čime je stabiliziran problem klizišta te regulirana odvodnja vode s tog lokaliteta. Potrebno je još uraditi i površinsku odvodnju vode, obnoviti potporni zid i pješačke staze, dok će rad na konkretnim primjercima nadgrobnih spomenika predstavljati završnu fazu tog projekta.

Zavod je, u zavisnosti od raspoloživih sredstava, u ovoj godini planirao i početi radove na pokrivanju Gazi Husrev-begovog bezistana u saradnji s Gradskom upravom, početi prvu fazu na obnovi objekta Šabanovića kuće (koja je nedavno stradala u požaru), kao i Cekovića kuće (prve ženske škole Stake Skenderove u Sarajevu).

Komentirajući mogućnost zaštite i obnove dviju starih željezničkih stanica u Sarajevu - one na Ilidži te Bistriku, Buljina ističe da u oba slučaja postoji problem neriješenih imovinskopravnih odnosa.

"Zavod je još prije pet ili šest godina uradio kompletnu projektnu dokumentaciju za staru Željezničku stanicu na Ilidži, koja je u katastrofalnom stanju i propada iz godine u godinu. Ali, upravo zbog neriješenosti imovinskih odnosa ništa nije urađeno te je sada već i ta dokumentacija zastarjela. Inače, za oba su projekta potrebna ogromna finansijska sredstva", kazao je Buljina.

Naveo je još i da obnova Hamama, odnosno starog turskog kupatila kod Careve džamije, ne ide putem Zavoda, ali je informiran da je pri kraju izrada projektne dokumentacije za obnovu tog vrijednog nacionalnog spomenika.