Kultura
0

U 2005. predviđeno razminiranje 4,5 miliona kvadratnih metara površine

NINA
Planom protuminske akcije za 2005. predviđeno je razminiranje 4,5 miliona kvadratnih metara površine, rečeno je na današnjoj sjednici Odbora donatora za razminiranje kojim supredsjedavaju ministar civilnih poslova BiH dr. Safet Halilović i rezidentni predstavnik UNDP-a u BiH ambasador Jens Toyberg-Frandzen

Prioritetni zadaci u oblasti razminiranja su tehničko izviđanje i trajno obilježavanje rizičnih područja, upozoravanje na mine i pomoć žrtvama mina.

Ministar Halilović je kazao da su odnosi s javnošću, također, važan segment protuminske akcije, osobito za animiranje donatorske zajednice i podizanje svijesti o opasnosti od mina.

“Ministarstvo civilnih poslova BiH uspostavilo je saradnju sa Sarajevo Film Festivalom (SFF), odnosno s njegovim direktorom Mirsadom Purivatrom koji je pokazao spremnost za uključivanje u proces razminiranja”, kazao je ministar Halilović i dodao da bi uskoro trebala početi priprema materijala koji bi bili prezentirani na ovogodišnjem SFF i kontinuirano preko medija.

Na sjednici je rečeno da će Ministarstvo civilnih poslova, BHMAC i Komisija za razminiranje intenzivno raditi na izmjeni i dopuni Zakona o razminiranju. Izmjena tog zakona, koji je usvojen 2002., podrazumijeva njegovo usklađivanje s revidiranom Strategijom razminiranja, te međunarodnim obvezama BiH

Ambasador Toyberg je pozvao donatore da nastave podržavati proces razminiranja, jer je BiH još potrebna međunarodna pomoć. On je zahvalio donatorima na dosadašnjoj pomoći, te posebno istaknuo vlade Kanade i Švedske koje su već ponudile pomoć za sljedeću godinu.