Kultura
0

Tuzlanski umjetnik Ćazim Sarajlić obilježava četiri decenije rada

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Izložbom "Mala retrospektiva 1989. – 2014.“, u tuzlanskom BKC-u, poznati tuzlanski umjetnik Ćazim Sarajlić obilježava više od četiri decenije umjetničkog rada.

Ćazim Sarajlić koji je svojevremeno bio direktor "Tuzla filma“ i Međunarodne galerije portreta, kaže kako je izložba rezultat njegovog minulog rada.

"Na izložbi su postavljena djela koja su uglavnom inspirisana Bosnom. Riječ je o mrtvoj prirodi, ulju na platnu, figuralnim kompozicijama i mnogim drugim različitim motivima. U djelima sam pokazao neko svoje razmišljanje uopšte o životu“, kazao je Ćazim Sarajlić.

Djela su nastala od kraja osamdesetih godina prošlog vijeka do danas, a autor je izložio neke od svojih prvih radova kako bi ih otrgao od zaborava.

Sarajlić je, kako je rekao dugogodišnji tuzlanski novinar Nedim Hrustambegović, punu afirmaciju stekao van svog grada.

Direktor BKC-a Semir Fejzić rekao je kako Sarajlić nije gost te ustanove, već da je domaćin jer je riječ o odlikovanom francuskom vitezu sa adresom u Tuzli.

Naime, Sarajlić je dobio orden Viteza za umjetnost i književnost francuskog Ministarstva za kulturu i komunikacije. Sarajlić je član Udruženja likovnih umjetnika BiH i Udruženja umjetnika Bugarske.

Njegova izložba u BKC-u bit će otvorena do 10. aprila.