Kultura
0

Tuzla: Za književnu nagradu "Meša Selimović" nominirano 16 romana

FENA
Od 8. do 11. septembra u Tuzli će biti održani 6. međunarodni književni susreti "Cum grano salis", na kojima će biti proglašen najbolji roman s jezičkog govornog područja Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Hrvatske.

Za nagradu "Meša Selimović", koja će biti dodijeljena za najboljo književno ostvarenje objavljeno u prošloj godini nominirano je 16 romana iz navedenih zemalja.

Selektor za BiH, Marko Vešović nominirao je romane "Qvadriga" Irfana Horozovića, "Vita activa" Viktora Ivančića, "Đaur i Zulejha" Muharema Bazdulja, "Vječnik" Nedžada Ibrišimovića i roman "Noćno vijeće" Dževada Karahasana.

Branko Čegec, selektor iz Hrvatske, kandidirao je romane "Simurg" Stanka Andrića, "Ljudožderi" Tomislava Zajeca, "To malo pijeska na dlanu" Marinka Koščeca, "Izgnanici" Bore Ćosića i "Pristajanje" Slobodana Novaka.

Selektor Crne Gore, Pavle Goranović predložio je dva romana - "Vrata sata" Vjere Baničević i "Pustinjska ruža" Vujice Ognjenović.

Selektor Srbije, Mihajlo Pantić kandidirao je četiri romana. Tako će se iz Srbije za ovogodišnju književnu nagradu "Meša Selimović" natjecati "Pijavice" Davida Albaharija, "Ko plače" Sanje Domazet, "Adamova jabučica" Lasle Blaškovića i "Ponoć je u sobi uspomena" Đorđa Pisarova.

Ove godine žiri koji će odlučivati o nagradi "Meša Selimović" radi u sastavu: Ivan Lovrenović - predsjednik, članovi Enver Kazaz i Nedžad Ibrahimović iz BiH, te Sven Meneslend iz Norveške i Bogoslav Zdjelinski iz Poljske.

Prvu reakciju žirija možemo očekivati u augustu, kada će se na konferenciji za novinare od predloženih 16 romana, izjasniti o nominaciji pet romana koji će ući u najuži izbor za ovogodišnju nagradu "Meša Selimović".

Izvršni su organizatori 6. međunarodnih književnih susreta "Cum grano salis" Narodno pozorište Tuzla, Dom mladih Tuzla i Narodna i univerzitetska biblioteka "Derviš Sušić".