Kultura
16

Tuzla postala bogatija za kolekciju vrijednih umjetničkih djela Vladimira Pintarića

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
U Ateljeu Ismet Mujezinović u Tuzli večeras je otvorena izložba umjetničkih djela akademskog slikara Vladimira Pintarića.

U okviru ove postavke predstavljeno je 35 djela, od ukupno 63 koliko je Međunarodna galerija portreta u Tuzli prije nekoliko dana dobila na poklon od porodice jednog od najznačajnijih hrvatskih umjetnika.

"Inicijativa za poklanjanje djela je potekla od našeg sugrađanina Rafe Jozića koji je prijatelj sa kćerkom Vladimira Pintarića. Prije godinu i po dana su došli do nas i rekli da su zainteresirani da našoj galeriji poklone umjetnička djela. Organizacijom izložbe se želimo zahvaliti na mogućnosti da postanemo bogatiji za izuzetno značajna djela iz stvaralačkog opusa ovog vrsnog slikara“, kazao je direktor MGP Tuzla Dženan Jusufović.

Inače, MGP Tuzla je do prije nekoliko dana u svom fundusu imala samo jedan crtež ovog vrsnog umjetnika.

"Taj crtež smo dobili 1967. godine. Prilikom osnivanje galerije upriličena je izložba istaknutih umjetnika Jugoslavije, tako da nam je Pintarić poklonio svoje djelo“, dodaje Jusufović.

Otvaranju izložbe u gradu soli prisustvovala je i Tamara Marinović, kćerka ovog umjetnika koji je preminuo 2010. godine.

"Posebno mi je drago što imam priliku skupa sa suprugom pokloniti ova djela. Počašćena sam činjenicom da su djela moga oca pronašla mjesto u MGP Tuzla. Moj otac je bio samozatajan umjetnik. Svoje slike nije puno izlagao, a nije ih ni prodavao“, ističe Marinović.

Ovim poklonom MGP Tuzla postala je jedina institucija u regiji koja posjeduje kolekciju od 64 izuzetno vrijedna djela Vladimira Pintarića.

"Ovaj poklon je od prevelikog značaja. Mi smo bili ponosni da imamo samo jedan njegov crtež, a na taj jedan sada imamo još i 63. Galerija moderne umjetnosti u Zagrebu ima samo jedno njegovo djelo, Beograd tri ili četiri, a Tuzla 64. Radi se o velikom umjetniku i čovjeku koji je uveo novu metodu u grafici i scenografiji. Ko god u budućnosti bude studirao likovnu umjetnost morat će dolaziti u našu galeriju kako bi pogledao djela velikog Pintarića“, kaže gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Izložba u Ateljeu Ismet Mujezinović u Tuzli za javnost će biti otvorena do 30. marta ove godine.