Kultura
0

Tuzla: Počeo Peti međunarodni festival mladih Kaleidoskop

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Peti međunarodni festival mladih Kaleidoskop svečano je otvoren sinoć u tuzlanskom ateljeu Ismet Mujezinović izložbama djela studenata Akademije likovnih umjetnosti iz Sarajeva, Design, Light and Music i Luminious Synergy, a publici se predstavio i bend Edvard Bishof Quinteta iz Švedske, čiji je frontmen rođen u Tuzli.

Publika će večeras imati priliku uživati u muziciranju Sanela Redžića, ponajboljeg svjetskog gitariste, izložbi fotografija Milomira Kovačevića Strašnog, a u narednim danima i u koncertima grupa Hladno pivo, Van Gogh te hip hop benda Dječaci iz Splita. U parku ispred nekadašnje Muzičke škole tuzlanskoj publici će se do 17. augusta predstaviti ukupno 11 bendova.

"Prošle godine imali smo 17.000 ljudi okupljenih oko ideje Kaleidoskopa, ove godine očekujemo još i više. Nama je ovaj festival važan i u segmentu kulturnog turizma", kazao je načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović.

Pored pomenutih koncerata i izložbi posjetioci će imati priliku pratiti radionice grafičkog dizajna, grafita, savremenog plesa... Zainteresovani će imati priliku da prisustvuju radionici Urban Echo Teama, koju će održati violinistica Meliha Hadžić. U vrijeme trajanja Kaleidoskopa u centru grada bit će održan i Art market.