U režiji akademika Envera Mandžića
0

Tuzla: Otvoren prvi privatni muzej i galerija

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Fotoservis)
Tačno u 11 sati i 11 minuta, 11. 11. 2011. godine u Tuzli je otvoren prvi privatni muzej i galerija. Riječ je o, kako je to naveo načelnik Jasmin Imamović, najvećem daru gradu Tuzli u oblasti kulture i umjetnosti.

''Danas otvaramo hram kulture, koji nam daruje akademik Enver Mandžić. Blago Tuzli zbog Envera Mandžića, jer je on čovjek ljubavi'', kazao je načelnik Imamović.

Svečanost i otvaranje galerije GM objedinila je i ''Izložba Internacionalno anale savremene likovne umjetnosti i minijature'', na kojoj je se predstavilo 75 autora sa oko 500 radova.

Izložbu organizuje Udruženje za promociju likovne umjetnosti i očuvanje kulturne baštine, a bit će izloženi radovi umjetnika iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Holandije, Njemačke, Japana, Belgije, Švedske, Turske i Amerike.

''U okviru izložbe dodijelili smo nagrade za grafiku, crtež, slikarstvo i skulpturu, dok je nagradu za životno djelo dobio akademik Boško Kućanski'', kazao je akademik Enver Mandžić.

Nagradu za slikarstvo dobila je Dragana Nuić - Vučković, za grafiku Sead Emrić, za crtež Edin Numankadić, za skulpturu Nikola Vučković, a grand prix dobio je Admir Mujkić. Izložba će biti otvorena narednih mjesec dana.