Kultura
0

Tuzla: "Nubijski bubnjevi" na Trgu slobode

FENA
Načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović organizirao je prijem za ambasadora BiH u Egiptu Slobodana Šoju i članove muzičke tradicionalne grupeine iz Nubije "Nubijski bubnjevi i egipatski narodni instrumenti", koja će održati koncert u Tuzli.

Riječ je o visoko kvalitetnoj egipatskoj muzičkoj grupi koja je nastala s ciljem čuvanja pjesama i muzike iz doline Nila. Grupa poklanja posebnu pažnju istraživanju korijena muzike i pjesama i raspona sličnosti nekih rituala sa starim egipatskim ritualima.

Grupa "Nubijski bubnjevi" osnovana je 1990. godine, ima oko 20 članova i razvila je svoju posebnu filozofiju, odnosno, uključila je najvažnije, probrane narodne instrumente iz različitih dijelova Egipta koji simboliziraju tradiciju egipatskog čovjeka.

U sklopu svojih koncertnih nastupa grupa organizira "dijalog bubnjeva za mir u svijetu" sa grupama iz različitih zemalja. Otuda će i na tuzlanskom koncertu, u kratkom dijelu, zajedno s "Nubijskim bubnjevima" nastupiti i članovi UKUD "Zvonko Cerić" iz Tuzle.

Ambasador Šoja kazao je da je sličnu ideju planirao i s drugim gradovima Bosne i Hercegovine, ali niko nije s takvom radošću prihvatio ideju kao što je to bio slučaj s Tuzlom.

Tokom susreta najavljen je i posjet kulturnoumjetničkih društava Tuzle Kairu kako bi se ove dvije prijateljske zemlje još više zbližile.

Koncert grupe "Nubijski bubnjevi i egipatski narodni instrumenti" bit će održan u subotu u 20 sati na Trgu slobode u Tuzli.