Kultura
0

Tuzla: Na daskama Doma mladih scene iz Jasenovca, Trebinja, Srebrenice...

Piše: D. Brkić
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Večeras je na kamernoj sceni Doma mladih u Tuzli premijerno izvedena predstava "Broj", historijska drama u produkciji Doma mladih Tuzla.

Režiju potpisuje Rusmir Krdžalić, dok u predstavi igraju Almedina Salčinović, Mirza Ćatibušić, Mirza Salihović i Rusmir Krdžalić.

"Predstavu smo pripremali dva mjeseca i ona govori o holokaustu u Drugom svjetskom ratu. Prikazali smo i videomaterijal koji smo dobili od Muzeja holokausta u SAD-u, a igrali smo scene iz logora Jasenovac, Šindlerove liste, Anne Frank, te scenu o Maksu Rajzbergu prvom streljanom tuzlanskom Jevreju", kaže režiser i glumac Rusmir Krdžalić.

Predstava traje 50 minuta, a na kraju se dotiče i događaja iz naše bliske prošlosti poput genocida u Srebrenici, ubistva Srđana Aleksića, masovnog stratišta Tomašica...

"Predstava je posvećena borbi protiv fašizma i nacizma. Ona nije slučajna, komercijalna i isprazna, jer je nastala u kolijevci antifašizma, prvom oslobođenom gradu u okupiranoj Evropi. Stvaraju je mladi ljudi svjesni postojanja i opasnosti od novih fašističkih i nacističkih pokreta", istakao je režiser Krdžalić.

Poslije večerašnje premijere, kako navode organizatori, narednih nekoliko dana bit će upriličene reprize predstave "Broj".