Kultura
0

Tuzla: Manifestacija "100. godina od rođenja Ismeta Mujezinovića"

FENA
Organizacijski odbor manifestacije "Sto godina od rođenja Ismeta Mujezinovića", koja će se održavati od 1. do 3. decembra ove godine u Tuzli saopštio je danas da su sve pripreme za početak te manifestacije završene.

Tako će u subotu, 1. prosinca na svečanoj akademiji nastupiti Sarajevska filharmonija, a prvi gosti iz cijeloga regije u Tuzli se očekuju u petak, 30. studenoga. Na svečanoj akademiji nazočnima će se obratiti načelnik Tuzle Jasmin Imamović te Oskar Danon, istaknuti kompozitor i dirigent.

U Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla i Međunarodnom ateljeu "Ismet Mujezinović" posjetitelji će moći 2. i 3. prosinca pogledati izložbu "Ismet i njegovi đaci", kao i izložbu "Lik Ismeta Mujezinovića u djelima likovnih umjetnika".

Također, 2. prosinca bit će otvorena druga stalna postavka djela Ismeta Mujezinovića, a na manifestaciji će sudjelovati osnovne i srednje škole iz Tuzle. Tako će Gimnazija "Ismet Mujezinović" u nedjelju u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli organizirati proglašenje najuspješnijih učenika i nastavnika koji su ponudili najbolje likovne radove u povodu stote obljetnice rođenja tog slikara, a na ovaj natječaj se prijavilo 58 gimnazija iz cijele BiH.

Manifestaciju "Sto godina od rođenja Ismeta Mujezinovića" organiziraju Međunarodna galerija portreta i Općina Tuzla.