Međunarodna galerija portreta
75

Tuzla: Kamerni orkestar zasvirao poslije tri decenije

Piše: D. Brkić
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Jedan od mnogobrojnih komentara na Facebooku, u povodu osnivanja Kamernog orkestra u Tuzli glasio je: „Ima nade“. Stariji Tuzlaci se sjećaju vremena kada su u „gradu soli“ djelovali različiti orkestri, a osnivanje Kamernog orkestra daje tračak nade da se kultura vraća u Tuzlu.

Svečani koncert, ujedno i premijera Kamernog orkestra upriličena je u Međunarodnoj galeriji portreta, a koncert je najavio direktor galerije profesor Dženan Jusufović.

Pored članova novoformiranog orkestra tuzlanskoj publici su se predstavili gosti iz Leskovca, te dvoje solista. Inače, na čelu tuzlanskog orkestra nalazi se profesorica Nataša Kakeš, koja se poslije uspješnog školovanja u Italiji vratila u rodni grad.

Orkestar je formiran u septembru prošle godine, a sačinjavaju ga 13 muzičara.

Planirano je da se orkestra transformiše u različite kamere sastave kako bi se u perspektivi mogli organizovati koncerti različitih žanrova. Kamerni orkestar je oformljen uz podršku Međunarodne galerije portreta u Tuzli i Općine Tuzla, a sudeći po večerašnjoj svečanoj premijeri i aplauzima već je opravdao svrhu svog postojanja.