Koncert klasične muzike
104

Turski umjetnici oduševili publiku u Sarajevu

Anadolija
(Foto: Anadolija)
U Narodnom pozorištu u Sarajevu večeras je održan koncert na kojem su, pored članova Sarajevske filharmonije, nastupili i vodeći umjetnici današnjice iz Turske, javlja izvještač agencije Anadolija.

Svojim nastupom sarajevsku publiku oduševio je violinista iz Turske Cihat Aškin. On je izveo jedan od najpoznatijih i najizvođenijih koncerata za violinu i orkestar P. I. Čajkovskog.

Također, publika je imala priliku uživati i u izvedbi Simfonije br. 5 u c-molu, jedne od najpoznatijih simfonija Ludwig van Beethovena koja se, ujedno, ubraja i u najpopularnija djela klasične muzike. Orkestrom Sarajevske filharmonije večeras je ravnao maestro Hakan Šensoy.

Šensoy je umjetnik kojeg je Asocijacija Istanbulske filharmonije imenovala za "najuspješnijeg umjetnika godine“. Nosilac je prestižne nagrade Tehničkog univerziteta u Istanbulu “Superior Success in Artistic Branch”, koju je ta ustanova dodijelila samo četiri puta u svojoj historiji.

U razgovoru za agenciju Anadolija Cihat Aškin je kazao da je nakon prošlogodišnje posjete BiH i Sarajevskoj filharmoniji uspostavljena veoma dobra saradnja između dvaju kulturnih institucija Bosne i Hercegovine i Turske.

"Ta saradnja ne podrazumijeva da samo mi dolazimo u BiH, nego i da bosanskohercegovački umjetnici posjećuju Tursku. Nakon nastupa prošle godine ja sam već u tri navrata u Bosni, i tri puta sam ovdašnje umjetnike pozivao u Tursku. Sretan sam što će se naša saradnja i dalje razvijati“, rekao je Aškin.

Cihat Aškin je istaknuta ličnost u muzičkom životu Turske. Nastupao je širom Turske, Evrope, Azije, Afrike i Amerike. Nosilac je brojnih nagrada i priznanja. Osnivač je direktor Kamernog orkestra u Istanbulu, kao i obrazovnog projekta koji je posvećen obrazovanju mladih pod nazivom "Cihat Aškin i njegovi mladi prijatelji" (CAKA).

Stručni saradnik za propagandu Sarajevske filharmonije Nina Granov izjavila je za agenciju Anadolija da je publika odlično prihvatila ove umjetnike.

"Iskreno govoreći, još od prošle godine imamo dobru saradnju sa Turskim umjetnicima, kao i Uredom za tursku kulturu u Sarajevu“, istakla je Granov.

Zadovoljni su uspjehom Sarajevske filharmonije koja je proteklih godina ostvarila zavidan uspjeh.

"Trudimo se da publici pružimo sve bolje i bolje programe, da dovodimo sve značajnije i poznatije umjetnike iz svijeta klasične muzike. To odmah ima utjecaja na publiku. Publika je sve više zainteresirana za nas“, dodala je Granov.