Kultura
120

Turski režiser Oner: Zaljubio sam se u BiH

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Obišao sam veliki broj zemalja svijeta, ali u Bosnu i Hercegovinu sam se zaljubio. Sarajevo je nakon Istanbula jedini grad u kojem bih mogao živjeti, rekao je za agenciju Anadolija, režiser turskog kratkog filma "Iščezli u plavo" Abdurrahman Oner, koji je prikazan u okviru SFF-ove projekcije "Operacija kino".

Režiser filma, koji je dobio "Specijalnu nagradu žirija" na turskom filmskog festivalu Zlatna Narandža u Antaliji, član je žirija u kategoriji Sarajevo grad filma na ovogodišnjem SFF-u.

"U Sarajevu se zaista osjećam kao kod kuće. Ovo je malo Turska, malo Evropa, ali na kraju jedan grad u kojem se čovjek osjeća prijatno. Zbog toga sam zavolio ovaj grad. Toliko sam zavolio da mi se trenutno po glavi mota misao da li bih mogao doći ovdje živjeti. Mislim da je, nakon Istanbula, ovo jedini grad u kojem bih mogao živijeti", kazao je Oner.

Govoreći o Sarajevo Film Festivalu, Oner je rekao da se radi o jednom veoma važnom i rijetkom festivalu u cijeloj Evropi. "Biti dio ovog Festivala, da li s filmom ili kao član žirija, za mene je posebno. Imao sam priliko pogledati mnogo filmova, također filmova bh. kinematografije. Zbog toga sam jako sretan", poručio je turski režiser, koji je rekao da ga je očarao film "Epizoda u životu berača željeza" bh. reditelja i scenariste Danisa Tanović.

"Prije nisam imao priliku pratiti bh. kinematografiju. Ali film Danisa Tanovica me očarao i to je jedan jako dobar film. Mislim da će upravo ovaj film biti moj razlog da se u narednom periodu više posvetim bh. kinematografiji."

Na pitanje novinara agencije Anadolija, šta za njega predstavlja učešće njegovog filma na SFF-u, rekao je:

"Jako sam sretan i zadovoljan, jer jako je korisno biti dio jednog ovakvog Festivala. Ima puno filmova, također puno režisera koji se prijavljuju na ovom Festivalu. Zbog toga, ja se lično osjećam jako ponosnim jer sam dio ove velike filmske smotre", rekao je Oner.

On smatra da za dobar film novac nije presudan, naglasivsi da je film "Epizoda u životu berača željeza" upravo dobar pokazatelj toga.

"Svjetska kinematografija se nalazi u jednom periodu gdje je prisutno usmjeravanje prema jednom, mogu ga nazvati, prirodnom pravcu. Umjesto produkcija s ogromnim budžetima, režiseri se više okreću prema niskobudžetnim, prirodnim i humanim temama. Za ovakve filmove nije potrebno puno novca. Dovoljno je da samo u svoj film unesete vaše srce, svoju ljubav prema ovom poslu, a potrebna je i jedna ozbiljna vizija. Upravo na ovom Festivalu smo imali priliku vidjeti takve filmove", zaključio je on.

On je najavio i snimanje svog prvog dugometražnog filma, čije su pripreme u toku. Prema njegovim riječima, u turskim kinima bi se mogao pojaviti početkom 2015. godine.

Abdurrahman Öner rođen je u Mersinu (Turska), 1984. godine. Studirao je matematiku na Dicle univerzitetu. Dobio je stipendiju za školovanje na Istanbul Kültür univerzitetu, gdje je i diplomirao 2011. godine. Trenutno završava magistarski studiji na Kadir Has univerzitetu, za koji je također dobio stipendiju.