Kultura
0

Turska zemlja partner u organizaciji D-0 ARK Underground

FENA
Republika Turska zvanično je prihvatila partnerstvo u organizaciji II Bijenala savremene umjetnosti D-0 ARK Underground, koje će biti održano u Titovoj Atomskoj Ratnoj Komandi u aprilu 2013. godine.

To je potvrđeno na sastanku u Ankari, gdje su na poziv ministra kulture i turizma Republike Turske Ertugrul Gunaya boravili federalni ministar kulture i sporta Salmir Kaplan, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Ivica Šarić, te direktor i izvršni direktor Bijenala Edo Hozić i Ninoslav Verber.

Istanbul Fondation for Culture and Arts (iKSV) bit će partner-institucija u pripremi ovog značajnog kulturnog događaja.

Ova velika Fondacija, pod čijim krovom se organizira pet velikih festivala: Istanbul Biennial, Istanbul Music Festival, Istanbul Film Festival, Istanbul Theatre Festival i Istanbul Jazz Festival, kao partner Bijenala D-0 ARK Underground, sudjelovat će u organizacionim i tehničkim pripremama za II Bijenale savremene umjetnosti.

Također, Fondacija iKSV pripremit će simpozije i seminare na temu Hladnog rata kao prateće sadržaje Projekta D-0 ARK Underground.

Fondacija iKSV dobitnik je velike nagrade UNESCO-a za kulturu i umjetnost, Evropske kulturne nagrade i brojnih drugih svjetskih priznanja.

Osnovana je prije 40 godina i svrstava se u red najznačajnijih kulturnih institucija u Turskoj. Između ostalog, bili su organizatori predstavljanja umjetnika Republike Turske na Venecijanskom Bijenalu 2007. godine.

Uz Republiku Tursku, zemlja partner u pripremi i organizaciji II Bijenala savremene umjetnosti D-0 ARK Underground bit će Republika Hrvatska, saopćeno je iz Press službe Bijenala savremene umjetnosti D-0 ARK Underground.