Kultura
0

Turska donira knjige za Bošnjački institut u Sarajevu

FENA
Bošnjački institut u Sarajevu
Bošnjački institut u Sarajevu
Danas je u Uredu savjetnika za kulturu i turizam Republike Turske potpisan Protokol o promopredaji donacije knjiga za Bošnjački institut.

U okviru projekta „U svakoj državi jedna turska biblioteka“ Ministarstva za kulturu i turizam Republike Turske, Ured savjetnika za kulturu i turizam Turske ambasade uručuje vrijednu donaciju knjiga biblioteci Bošnjačkog instituta.

Protokol koji se odnosi na predaju knjiga potpisali su direktorica Bošnjačkog instituta Amina Rizvanbegović Džuvić i Ataše za kulturu i turizam TurskeCengiz Aydin.

Radi se o 117 prestižnih izdanja na različitim jezicima poput turskog, engleskog, njemačkog i francuskog i u kojima je sadržana historija, književnost, umjetnost i kulturno naslijeđe Turske. Posebno se ističe veliko četvrojezično izdanje knjige „Arhitektura Osmanskog carstva“ napisano na pomenutim jezicima.

  • Projekt "U svakoj državi jedna turska biblioteka" je nosilac razvoja kulturne suradnje sa drugim zemljama. Smatramo da će ova donacija knjiga biti veoma korisna za bliže upoznavanja turske kulture, arhitekture, historije i umjetnosti Osmanskog carstva koje je prisutno i na ovim prostorima“, istakao je Aydin.

Amina Rizvanbegović Džuvić smatra da je ovo veoma vrijedna donacija knjiga koja će svakako obogatiti književni opus Bošnjačkog Instituta u Sarajevu.