Kultura
0

Trodnevni Otvoreni univerzitet okupit će domaće i svjetske stručnjake

Piše: A. U.
Trodnevni događaj pod nazivom Otvoreni univerzitet bit će otvoren i besplatan za sve građane koji žele saznati nešto novo, a počinje u petak, 6. decembra, i trajat će tokom čitavog vikenda.

Otvoreni univerzitet nudi niz zanimljivih predavanja sa najrelevatnijim društvenim, političkim i ekonomskim temama savremenog svijeta, a o njima će govoriti mladi i uspješni stručnjaci. Radi se o platformi za javne debate, društveni angažman i interaktivno obrazovanje.

Projekt nastoji okupiti domaće, regionalne i svjetske stručnjake, mislioce i autore s ciljem razvoja javnog dijaloga te, generalno, kako univerzitetskog, tako i sveopćeg obrazovanja.

Otvoreni univerzitet je ideja koju su razvili Igor Štiks, Dino Abazović i Nidžara Ahmetašević, a da je realizuju pomogli su im prijatelji iz Inicijative mladih za ljudska prava i Centra za ljudska prava te niz drugih kolega koji su prepoznali važnost inicijative.

Želja organizatora je dovesti predavače koji će otvoriti teme koje nisu često prisutne u bh. društvu i koji će razgovarati o njima na način na koji se u BiH obično ne razgovara – u otvorenoj diskusiji pred širokom i raznolikom publikom.

Učesnici prvog Otvorenog univerziteta u Sarajevu su Gil Anidjar, Boris Buden, Mitja Velikonja, Asim Mujkić, Jasmina Husanović, Nermina Mujagić, Zilka Spahić-Šiljak, Srećko Horvat, Brano Jakubović, Zlatan Delić, Selma Spahić, Emir Imamović, Srđan Puhalo, Dino Abazović, Igor Štiks, Ivan Ergić i Nidžara Ahmetašević.

Program će imati tri glavne forme: radionice za mlade poslijepodne, panel diskusije s moderatorom i tri ili četiri učesnika panelista, te večernji dijalog, odnosno razgovor "jedan na jedan". Svi programi uključuju dugi razgovor s publikom, a organizatori ističu da se na Otvoreni univerzitet ne ide samo da se sluša, već i da se participira.

Otvoreni univerzitet djelovat će u prostorijama Sarajevskog ratnog teatra SARTR (Gabelina 16, Sarajevo), a počinje 6. decembra u 16 sati radionicom za mlade.

Zvanično će biti otvoren u 19 sati okruglim stolom posvećenim trenutnoj krizi Evropske unije.

Program Otvorenog univerziteta

Petak, 6. decembar 16:00: Radionica "Protesti i aktivizam" Učesnici: Igor Štiks, Brano Jakubović i Ivan Ergić

19:00: Okrugli sto "Kriza Evropske unije: Centar vs. (polu)periferija?"

Učesnici: Asim Mujkić, Mitja Velikonja i Emir Imamović Moderator: Igor Štiks

21:00: Razgovor "Šta je subverzivno danas?" Učesnici: Ivan Ergić i Srećko Horvat

Subota, 7. decembar 16:00: Radionica "Euro/etno" Učesnici: Mitja Velikonja i Srđan Puhalo

19:00: Okrugli sto "Globalni i lokalni protesti: Kakav svijet želimo?"

Učesnici: Srećko Horvat, Emir Hodžić, Srđan Puhalo i Selma Spahić Moderatorica: Nermina Mujagić

21:00: Razgovor "Religija i demokratija: Mogu li zajedno?" Učesnici: Dino Abazović i Gil Anidjar

Nedjelja, 8. decembar 16:00: Radionica "Suočavanje s prošlošću" Učesnici: Dino Abazović, Alma Mašić i Nidžara Ahmetašević

19:00: Okrugli sto "Feminizam kao emancipacija svih" Učesnici: Jasmina Husanović, Zilka Spahić-Šiljak i Zlatan Delić Moderator: Saša Madacki

21:00: Razgovor "Kraj 'tranzicije': Šta sad?" Učesnici: Boris Buden i Igor Štiks