Kultura
0

Tribute To Jia Zhang-ke

Sarajevo-x.com
Sarajevo Film Festival sa velikim zadovoljstvom objavljuje da će ove godine, u okviru programa Tribute To, ugostiti jednog od najznačajnijih filmskih autora današnjice, kineskog reditelja Jia Zhang-kea.

Ovaj iznimni filmski stvaralac doći će u Sarajevo i predstaviti retrospektivu svog impresivnog opusa.

Jia Zhang-ke cijeni se kao jedan od vodećih kineskih reditelja koji kroz svoj rad govori o autentičnom životu u Kini. U svim svojim filmovima dosljedno se vraća temama otuđenosti i dezorjentacije kineskog društva.

Kako ističe selektor Howard Feinstein raniji filmovi Jia Zhang-kea fokusirani su na bjegunce, neprilagođene ljude, te beznačajne izvođače. U njima su korištene različite formalne strategije, poput kamere u stalnom pokretu u filmu "Unknown Pleasures" (2002.), te nenarativni inserti iz mjuzikla i pozorišnih komada u filmovima "Platform" (2000.) i "The World" (2004.). Sa igranim filmom "Still Life" (2006.), te njegovim dokumentarnim "parom“ "Dong" (2006.), Jia Zhang-ke počeo je bilježiti neugodne kineske priče, velike probleme o kojima se javno ne govori. U filmovima "Still LIfe" i "Dong", riječ je o negativnom uticaju velikog projekta izgradnje brane "Tri klanca", zbog kojeg su poplavljeni mnogi gradovi, te raseljeno preko milion ljudi. Njegov dokumentarac "Useless" (2007.) otkriva kako nestaju tradicionalni načini obrade tkanine poput onih koje koriste zanatlije u malim radnjama u gradovima širom zemlje, jer velike korporacije i njihove ogromne fabrike proizvode odjeću na pokretnim trakama u velikim količinama, ali bez imalo kvaliteta tradicionalne izrade. U svom posljednjem filmu "24 City", Jia Zhang-ke spaja dokumentarac – on je čini se usamljeni filmski radnik u potrazi za interesima običnih ljudi – i fikciju kako bi prikazao iznenadni pomak od života fabričkog kolektiva i njegovih vrijednosti ka individualizmu i ekstremnom materijalizmu. Kao da je najtemeljitiji reditelj dokumentarnih filmova istovremeno i stilistički najnadareniji (počeo je kao slikar.) Zatim je napravio još jedan pomak: kratki film, uradak pod nazivom "Cry Me a River" inspiriran dubokim kineskim melodramama iz kasnih četrdesetih godina. Pokretna kamera, nepokretna kamera: on radi u svim formama.

Zhang-ke je dobitnik brojnih priznanja prestižnih festivala među kojima je najznačajnija nagrada Zlatni lav u Veneciji za film "Still Life".

Jedini Zhang-keov film podržan od kineske vlade je film "The World", snimljen 2004. koji je osvojio Nagradu kritike na Sao Paolo International Film Festivalu 2005. godine.

Kao i ranijih godina gost programa Tribute To susrešće se sa publikom Sarajevo Film Festivala u okviru redovnih Q&A sesija nakon svake projekcije, kao i u okviru Javnog intervjua.

Program Tribute To je zahvaljujući prije svega pažljivoj selekciji beskompromisnih i inovativnih filmskih autora čija djela često ruše mnoge filmske i društvene tabue izuzetno popularan, ne samo među filmskim profesionalcima već i među publikom, a za njih posebnu čar predstavlja mogućnost da se sretnu i razgovaraju sa eminentnim autorima.

Od 2000. godine, od kada je pokrenut, program Tribute To je ugostio i predstavio retrospektive sljedećih filmskih stvaralaca:

• Steve Buscemi 2000. • Mike Leigh 2001. • Stephen Frears 2002. • Peter Mullan 2003. • Dušan Makavejev i Gaspar Noe 2004. • Alexander Payne 2005. • Abel Ferrara i Béla Tarr 2006.

• Ulrich Seidl 2007. • Todd Haynes 2008.