Kultura
46

Tri mlade umjetnice predstavljat će BiH na Bijenalama mladih umjetnika u Milanu

Piše: M. N.
Bijenale mladih umjetnika iz Evrope i Mediterana ove godine se održava u Milanu, a žiri je već izabrao koji radovi će biti predstavljeni. BiH predstavljat će tri umjetnice koje su prošle selekcije u Sarajevu i Torinu.
Nelisa Baždar, Marija Ličina i Ira Skopljak
Nelisa Baždar, Marija Ličina i Ira Skopljak

Tema 17. Bijenala koje se održava od 22. do 24. oktobra je "No Food’s Land". Partner Bijenala je Međunarodni centar za mir Sarajevo.

Tri umjetnice Ira Skopljak, Nelisa Baždar i Marija Ličina predstavit će se pod jednim imenom - Freedom with Limitation. Predstavit će se kroz vizuelnu umjetnost koja će sadržavati video, instalaciju, skulpturu i performans. Tema njihovog rada je "Tree of life, man of death"

"Zagađenost našeg grada i naše planete. Ljudski nemari uzrokuju nestanak prirode. Drvo nam daje kisik, plodove, život. Čovjek je porobljivac prirode bez imalo svijesti o svom osobnom odumiranju i otuđenju od koncepta da smo mi svi priroda. Mi ustvari uništavamo sami sebe. Materijalizam je uzimanje bez davanja. Siječemo drvo bez da zasadimo novo, uništavamo parkove da bi gradili zidove. Želja za profitom čine nas slijepim za bilo kakav obzir prema životu i čini da zaboravimo prave vrijednosti. Umjesto da njegujemo u vrijednostima koje nam je priroda dala, igramo se Boga, svjesno uništavamo, čupamo iz korijena, pravimo laboratorijske zamjene koje mogu biti kobne po nas same i sav živi svijet", kazala je za Klix.ba Ira Skopljak o radovima kojima će se predstaviti.

Mlade umjetnice kažu kako priroda "povraća sve ono smeće koje smo joj mi dali, te da, ukoliko je prirodan bolesna, bolesni smo i mi".

"Šta ostavljamo budućoj generaciji? Betonsku bolest, glad i smrt, a mi smo trebali biti čuvari", dodala je.

Skopljak je istakla kako im puno znači to što su ih žiriji u Sarajevu i Torinu izabrali za predstavnike BiH u Milanu - gradu umjetnosti, kulture i ostalih značajnijih pravaca.

"Nama je čast što smo pozvani s našim radom i što izlažemo u jednom prelijepom prostoru. Također, želimo da pokažemo svoje iskustvo kao mladi ljudi drugim mladim ljudima, da se upoznamo i izmijenimo različite kulture i iskustva, da pokažemo svijetu da naša zemlja nema granica. Živimo u prelijepoj zemlji gdje postoji još uvijek rad, ljubav, poštovanja...I da pozovemo različitosti u naš grad i našu državu", kazala je Skopljak.

Međunarodna asocijacija Bijenala mladih umjetnika iz Evrope i Mediterana (BJCEM) nastala je u Sarajevu u julu 2001. godine. Svrha Bijenala bila je da podstakne zajednički rad i veze među različitim institucijama i asocijacijama koje rade u segmentu kulture na području Euro-Mediterana. BJCEM ima 71 članicu iz 20 zemalja. Cilj je promovirati kreativnost mladih umjetnika, ohrabriti ih da razmjenjuju iskustva i uspostave veze. BJCEM je nastala 1984. godine kada su mladi iz Barcelone, Marseja, Turina, Zagreba i Alžira počeli sarađivati.