Kultura
1

Tri koncertna programa trećeg dana 17. Jazz Festa

Klix.ba
Jack DeJohnette na Jazz Festu 2005.
Jack DeJohnette na Jazz Festu 2005.
Treći dan 17. međunarodnog muzičkog festivala Jazz Fest Sarajevo, koji će trajati do 10. novembra, u četvrtak donosi tri koncertna programa.

U 19 sati umjesto u Pozorištu mladih, koncert Hamiltona de Holande će zbog velikog interesa posjetilaca biti održan u Bosanskom kulturnom centru. Ovaj brazilski umjetnik svira bandolim, vrstu tradicionalnog brazilskog žičanog instrumenta sličnog mandolini, a njegovi nastupi donose prekrasnu muziku i demonstriraju vrhunsku sviračku tehniku. Pri tome De Holanda ostaje vjeran muzičkoj tradiciji Brazila, ali uz primjese jazza, popa i drugih muzika koje savršeno inkorporira u jedinstven muzički izraz.

Također na sceni BKC-a, ali u 21 sat, nastupa grupa Jacka DeJohnettea, jednog od najznačajnijih jazzista današnjice i jednog od najvećih bubnjara u historiji jazza. DeJohnette je dobitnik Grammyja i brojnih priznanja u proteklih pet decenija karijere, a trag je ostavio na nekoliko stotina diskografskih izdanja, kao lider, ko-lider i gostujući muzičar. Nakon osam godina, ovaj umjetnik ponovo nastupa na Jazz Festu, ovaj put sa novim ansamblom čiji je specijalni gost klarinetista i saksofonista Don Byron.

Klupski program Jazz Festa počinje u 23 sata. Na programu je koncert Miron Rafajlović Quinteta, a nakon toga i jam session učesnika programa Music Meeting, ali i svih zainteresiranih koji im se žele pridružiti na sceni kluba Monument.