Kultura
0

Tri godine Radija3 u Mediacentru Sarajevo

Klix.ba
Povodom obilježavanja trogodišnjice početka emitiranja Radija3, u prostoru Mediacentra Sarajevo održat će se serija događaja koja će obuhvatati prezentacije, predavanja, otvorene razgovore, i dvije klupske večeri.

RADIO3 Sarajevo je pionirski projekat nezavisne radio produkcije u Bosni i Hercegovini koji je posljednjih 3 godine sa različitih frekvencija na području grada Sarajeva emitovao večernji muzičko-informativni program namijenjen je urbanoj mlađoj publici. Izuzetno savremen muzički izbor koji je uvijek balansirao na samoj oštrici napretka nezavisne muzičke scene, moderan i opušten pristup u produkciji programa, te mnogobrojni događaji koji su do sada realizovani, stvorili su Radiju3 vlastitu publiku u Sarajevu, a na svjetskoj muzičkoj sceni radiju i Sarajevu načinili snažan imidž medijskog partnera u regionu.

U preko 3500 sati emitovanog radio programa, muzički zaljubljenici sa Radija3, uživajući u svakom trenutku svoga djelovanja, publici su prezentirati dijelić univerzuma nu-jazz, future funk, broken beat, hip-hop, latin, deep house, dub, ragga, soul, te drugih savremenih i tradicionalnih formi globalne muzičke produkcije.

Podržavajući pozitivne snage i urbane vrijednosti lokalne scene, RADIO3 je eksprimentisao sa mogućnostima radija kao medija i realizovao nekoliko jedinstvenih projekata. Tako je, tragajući za novim vidovima medijske kooperacije, razvio koncept 'Radio Syndicationa' po kojem je postao poznat u svijetu. Taj medijski koncept globalizacije na 'grass-root' nivou omogućio je slušaocima u Sarajevu da prate ekskluzivne radio programe svjetski poznatih dja i producenta i redovne emisije iz Londona, New Yorka, Beča, Minhena, Hamburga i Liona, te da budu u toku sa događanjima na muzičkim scenama tih metropola. Početkom 2003. godine RADIO3 je sa 'Radio Syndication' platformom, kao uspješan pilot projekat, program emitovao na 'Radio Nova', Porto (Portugal).

Osim prvih 6 mjeseci emitovanja sa državne frekvencije, mlada ali profesionalna ekipa radija svoj je posao obavljala volonterski za što je projekat RADIO3 nagrađen nagradom UNESCO (Youthlink) za doprinos mladih ljudi vlastitim sredinama. Iako je RADIO3 zbog nedostatka frekvencije prestao emitovati program, kadrovi Radija3 trenutno predstavljaju najprogresivnije članove brojnih radio stanica, a dji i drugi kreativci posebna su snaga sarajevske scene i noćnog života grada.

Prvi dogadjaj u sklopu obilježavanja trećeg rođendana Radija3 desit će se u petak 25. aprila - klupska večer pod nazivom 'Staylin' sa trenutno najboljim sarajevskim hip-hop DJ-em Ahmaadom. 'Staylin' je prva u nizu klupskih večeri DJ skupine pod nazivom 'TrueSpin' koja je nastala iz programa Radija3.

Nastavak obilježavanja trogodišnjice Radija3 desit će se u petak 2. maja kada će u prostoru Mediacentra Sarajevo biti upriličena multimedijalna prezentacija pod nazivom 'Tri godine Radio3', te predavanja dvaju mađarskih teoretičara medija Gabora Valyia aka DJ Shuriken i Bode Balazsa. Iste večeri u Mediacentru, održat će se slavljeničko izdanje najstarije klupske večeri u posljeratnom Sarajevu nazvan 'HiFi hotel' na kojoj će svirati sarajevski DJ-evi i DJ Shuriken.

Detaljan program obilježavanja trogodišnjice Radija3, bit će objavljen uskoro.

Program je podržalo Otvoreno društvo BiH.