Kultura
0

Tri bh. umjetnice na 15. Bijenalu mladih umjetnika u Solunu

FENA
Na Petnaestom Bijenalu mladih umjetnika Evrope i Mediterana, koje počinje 7. oktobra u Solunu, kao predstavnice Bosne i Hercegovine učestvovat će umjetnice Belma Arnautović, Mirjana Pažin Ivešić i Renata Papišta, saopćeno je iz Međunarodnog centra za mir.

U Solunu će od 7. oktobra do 6. novembra biti predstavljeni projekti mladih autora iz oblasti vizuelne umjetnosti, primijenjene umjetnosti i gastronomije.

U Rimu će se 18. i 19. novembra predstaviti mladi autori u oblasti filma i književnosti, dok će se u Kazablanki od 16. do 19. februara 2012. održati radionica iz oblasti izvođačkih umjetnosti.

Povodom odlaska bh. umjetnica u na 15. bijenale, predsjednik IPC Sarajevo, prvi predsjednik i osnovač Asocijacije BJCEM Ibrahim Spahić kazao je kako bh. i umjetnici iz Evrope i Mediterana na najbolji način svojim izvanrednim kreacijama odgovaraju na vrijeme krize u kojem živimo i potvrđuju još jednom kolika je važnost umjetnosti u najtežim uvjetima života s kojim se suočava ne samo Grčka nego i druge zemlje.

Umjetnice iz Bosne i Hercegovine će tokom Bijenala promovirati projekt Sarajevo - Kulturna prijestonica Evrope 2014.