Laktaši
0

Treći salon stripa od 16. do 18. aprila

Sarajevo-x.com
U organizaciji Javne ustanove "Centar za kulturu i obrazovanje" Laktaši i neumornog i nesalomivog strip autora iz istog gradića, Milorada Vicanovića Maze, od 16. do 18. aprila 2010. godine u Laktašima će se održati tradicionalni, treći po redu, salon stripa.
Zanimljivi gosti (strip crtači, scenaristi, izdavači...), gomile promocija novih domaćih strip izdanja i strip radionica koja traje non-stop razlog su da i ove godine ne propustite nesvakidašnju strip manifestaciju.

Milorad Vicanović Maza, organizator Salona, trenutno je najprofesionalniji crtač stripova u Bosni i Hercegovini i jedni je od BH autora čije radove objavljuje izdavač iz Francuske (za neupućene, najkvalitetniji svjetski stripovi se izdaju u Francuskoj). Uz to on je i crtač na serijalu „Vekovnici“ a novi broj ovog serijala, koji je nacrtao Milorad, biće premijerno predstavljen bosanskohercegovačkoj publici na Salonu u Laktašima.

Impresivnu listu gostiju predvodi jedna dama - Ines Dedović, autorica iz Sarajeva čiji su radovi uvršteni i u monografiju „Ženski strip na Balkanu“. Salonu će prisustvovati i Zoran Smiljanič (Slovenija), Darko Macan (Hrvatska), Miroslav Mrva (Hrvatska), Dejan Šijuk (BiH), Aleksa Gajić (Srbija), Dejan Sedlan (Srbija), Saša Arsenić (Srbija), Aleksandar Sotirovski (Makedonija), Greg Koks (SAD), Igor Marković (Srbija) i Marko Stojanović (Srbija).

Na salonu će biti predstavljen i 3. i 4. album domaćeg strip serijala "Vekovnici", na kojem su radili ili rade najveća imena Balkanskog stripa, kao i izdavačka kuća "System Comics" iz Beograda (izdavači naslova poput: "Dilan Dog", "Helboj", "Kalvin i Hobs", "Korigans", Željko Pahek: "Astroiđani", Rajko Milošević Gera: "Ubice kao ti i ja"...)

Među pomenutim gostima, osim sjajnih crtača nalazi se i najpoznatiji i najnagrađivaniji strip scenarist iz regije Marko Stojanović (scenarista serijala "Vekovnici“, organizator Balkanske smotre mladih strip autora), najveće ime stripa u Hrvatskoj Darko Macan (strip teoretičar, prevodilac i izdavač "Q strip“ časopisa) te Igor Marković urednik izdavačke kuće "System Comics“ iz Beograda. Dolazak ovih gostiju pruža idealnu priliku za autore da dogovore buduću saradnju i objavljivanje svojih radova.

Na plakatu trećeg salona stripa ove godine je lik Amnezije, superjunaka sa problemom pamćenja koji je djelo Filipa Andronika, strip crtača iz Sarajeva.