Kultura
0

Trećeg dana Jazz Festa tri koncerta na tri scene

Sarajevo-x.com
Tigran Hamasyan
Tigran Hamasyan
Trećeg dana 14. Jazz Festa Sarajevo 2010, u četvrtak 4. novembra bit će održana tri koncerta na tri festivalske scene.

U okviru programa Next Generation u 19.00 sati u Domu Oružanih snaga koncert će održati armenijski pijanista Tigran Hamasyan. Ovaj mladi umjetnik počeo je nastupati još u tinejdžerskim godinama, a danas u svojoj 23. godini svojim radom dokazuje da njegovo vrijeme tek dolazi. Osvojio je brojna priznanja na takmičenjima, ima nekoliko snimljenih albuma, te nastupa na značajnim festivalima širom svijeta. Trenutno nastupa sa svojim ansamblom Aratta Rebirth, potom sa svojim triom, te u kvartetu Dhafera Youseffa, a u okviru Jazz Festa večeras će održati solo koncert.

U 21.00 sat na sceni Bosanskog kulturnog centra nastupit će kvintet Davea Hollanda, dobitnika tri grammyja i jednog od zasigurno najcjenjenijih živućih instrumentalista. Ovaj britanski kontrabasista nastupit će sa muzičarima sa kojima je snimio čitavu seriju uspješnih albuma za izdavačku kuću “ECM”, a zajedno su snimili i aktuelni album “Critical Mass”. Kvintet pored Hollanda čine saksofonista Chris Potter, trombonista Robin Eubanks, perkusionista Steve Nelson i bubnjar Nate Smith.

Holland i ostali članovi kvinteta istaknuti su autori tako da ovaj ansambl nije samo značajan zbog vrhunskih instrumentalista koji ga čine, već i zbog ogromnog autorskog doprinosa jazzu i njegovom repertoaru.

Večeras u 22.30 sat program Late Nite Stage u Pivnici Sarajevo predstavit će Sarajevo Jazz Guerillu sa solistom, trubačem Markom Đorđevićem. Oni će, u prvom dijelu nastupa, izvoditi repertoar Clifforda Browna, a nakon toga uslijedit će jam session u kojem mogu sudjelovati svi muzičari koji to žele.

Ulaznice za sve koncerte mogu se kupiti u box officeu BKC-a od 12.00 do 22.00 sata. Cijene ulaznica u pretprodaji 20% su niže. Ulaznice po punoj cijeni prodavat će se samo dan koncerta. Više informacija na www.jazzfest.ba.