Kultura
0

"Translunarni raj" oduševio sarajevsku publiku

Sarajevo-x.com
Predstava „Translunarni raj“ izvedena sinoć na sceni „Obala“ uz podršku British Councila u okviru programa Future MESS IYME, oduševila je sarajevsku publiku. Priča o ljubavi, životu i smrti, koju su mladi umjetnici iz Velike Britanije izveli bez riječi, dobila je do sada najvišu ocjenu na Festivalu – 9,69 i pokazala da festivalska publika izuzetno cijeni klasičan pristup teatru koji se oslanja na glumce i njihovu mimiku, te scenski pokret.

Na današnjoj konferenciji za novinare predstavili su se selektori i direktori IYME programa koji predstavlja jedinstvenu saradnju između devet evropskih teatarskih festivala i ima za cilj promociju i razvoj radova studenata završnih godina scenskih umjetnosti i mladih umjetnika na početku njihove karijere. „U 2003. godini festival iz Amsterdama zajedno sa ACT festivalom iz Bilbaa i Skena Up festivalom iz Prištine odlučili su razviti projekat razmjene za mlade stvaraoce u njihovim festivalima. Vremenom se projekat razvio u Internacionalnu razmjenu mladih stvaralaca (IYME)“, objasnila je početke ove platforme za razmjenu mladim evropskim stvaraocima Jasminka Beganović, koordinatorica ITs festivala iz Amsterdama. Današnju IYME mrežu čine: ITs festival Amsterdam, Festival MESS, ACT festival Bilbao, Skena Up festival Priština, Fabrica de Movementos festival iz Porta, Kratki festival Rim, ITSelf festival iz Varšave, Fist festival iz Beograda i BE festivala iz Birminghama.

Kako je istaknuto vrijednost IYME mreže je u tome što se mladi profesionalci pozivaju da gostuju na partnerskim festivalima, te u tom procesu mladi teatarski stvaraoci sarađuju sa evropskim kolegama i grade internacionalnu mrežu, insipiraciju, umjetničke veze među nacijama i stvaraju direktna poznanstava. „Želim istaći da je također jedna od velikih vrijednosti IYME mreže raznolikost festivala i razlitičit pristup teatru, koji nam omogućava da jedni od drugih mnogo naučimo“, naglasila je Selma Spahić, selektorica Future MESS-a.

Publika koja posjećuje ove festivale nudi se uvid u evropsku pozorišnu scenu u kratkom vremenskom okviru. Ove godine na 51. MESS-u u okviru IYME Future MESS programa, publika je imala priliku pogledati autorski projekat Juventa iz BiH „Vrijeme čekanja“, te britanski „Translunarni raj“, dok će večeras u ponoć u Umjetničkoj galeriji BiH imati priliku pogledati nizozemsku predstavu „Wacht“, a u subotu 08. oktobra u Kinu Kriterion u ponoć autorski rad Ane Mendes iz Portugala „Autoportret“. Ovogodišnju Future MESS IYME selekciju zatvorit će izvedba diplomske predstave Dine Rogića „Starac i more“, na Akademiji scenskih umjetnosti u nedjelju 9. oktobra 2011. u 18h.

Obrazovna, audio-vizuelna i kulturna izvršna agencija Evropske komisije podržava ovaj program razmjene i dodijelila je IYME-u donaciju za 2010.-2011. Nedavno je još jedna nagrada, od 200.000 eura dodjeljena za 2012-2013. godinu. S ovom nagradom, IYME je obezbjedio misiju slanja mladih stvaralaca da predstave svoj rad na međunarodnoj sceni, da razvijaju svoje vještine i izgrade međunarodnu mrežu za naredne dvije godine.