Kultura
3

"Tramvaj zvani žudnja" 11. septembra u SARTR-u

Klix.ba
Sarajevski ratni teatar će u koprodukciji sa Akademijom scenskih umjetnosti iz Sarajeva u petak 11. septembra 2015. u 20 sati predstaviti premijeru predstave "Tramvaj zvani žudnja", autora Tennesseeja Williamsa.
Prva repriza će uslijediti u subotu 12. septembra u istom terminu.

Drama "Tramvaj zvani žudnja", napisana 1947. godine, možda je i najpoznatije djelo čuvenog američkog dramatičara Tennesseeja Williamsa. Popularnost širom svijeta stekla je istoimenom filmskom adaptacijom režisera Elia Kazana iz 1951. godine, u kojoj su glavne uloge igrali Marlon Brando i Vivien Leigh. Također, po motivima ovog dramskog teksta Woody Allen, 2013. godine, stvara film "Blue Jasmine".

Predstava koja se i nakon više od pet decenija čini aktualnom, dijelom je zasebnog teatarskog programa "Teatarski opservatorij", a koji je Sarajevski ratni teatar pokrenuo sa ciljem afirmiranja mladih umjetnika/ica, glumaca/ica i reditelja/ica.

"Predstava 'Tramvaj zvani žudnja' koju je realizirala ova ekipa najbolji je pokazatelj koliko je važan ovaj program Sarajevskog ratnog teatra - 'Teatarski opservatorij'. Spoj profesionalizma, kreativnosti i entuzijazma rezultirao je predstavom koja će zasigurno dugo ostati na našem reprtoaru i koja je još jedan u nizu pokazatelja kako fantastične glumce i glumice, različitih generacija, imamo u našoj zemlji", izjavio je direktor Sarajevskog ratnog teatra Nihad Kreševljaković.

Broj mjesta je ograničen, a rezervacije se mogu obaviti svakim radnim danom pozivom na broj 033 664 070. Blagajna SARTR-a će raditi od 18 do 20 sati na dan predstave.