Kultura
0

"Tragovi prošlosti" - jedna od priča u koje ne biste vjerovali da nisu istinite

Piše: L. Č.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Današnji program "Kafa sa..." ugostio je ekipu filma "Tragovi prošlosti"/"The Railway Man" (2013.) - producenta Andyja Patersona i Patti Lomax, suprugu Erica Lomaxa na osnovu čijih je zapisanih sjećanja i autobiografske knjige film snimljen.

Film "Tragovi prošlosti" je prikazan sinoć u sarajevskoj Skenderiji u sklopu Open Air projekcije, izazvavši odlične rekacije publike.

Reditelj filma je Jonathan Teplitzky, a uloge u filmu su ostvarili: Colin Firth, Nicole Kidman, Jeremy Irvine, Stellan Skarsgard, Sam Reid, Tanroh Ishida, Hiroyuki Sanada

"Tragovi prošlosti" je istinita priča o herojstvu, ljudskosti i iscjeljujućoj moći ljubavi. Zasnovan na odličnoj autobiografskoj knjizi, film prati izvanrednu životnu priču oficira britanske armije Erica Lomaxa koji je tokom Drugog svjetskog rata preživio zarobljeništvo u japanskom radnom logoru. Ovo ga je traumatično iskustvo trajno obilježilo i navelo ga da se izolira od svijeta. Godinama kasnije, Eric u vozu upoznaje lijepu Patti i njih se dvoje zaljubljuju i vjenčaju. Patti je odlučna u namjeri da pomogne Ericu da se riješi duhova prošlosti. Nakon što saznaje da je japanski oficir koji je progonio njenog supruga još uvijek živ, Patti je prisiljena donijeti tešku odluku. Da li Ericu treba pružiti priliku da se suoči sa svojim mučiteljem? Da li će Patti podržati Erica bez obzira na to šta on odluči učiniti?

"Odličan je osjećaj dovesti ovaj film u Sarajevo, budući da osjećam kako ovdje postoji posebna veza sa Sarajevom. Svjesna sam vaše nedavne historije, budući da su nas mediji uključivali u sve ono što se dešavalo. Na neki čudan način, osjećam se kao da dolazim kući. Ono što ste proživjeli vi i moj muž ima neke sličnosti, ne znam da li se slažete", kazala je pred sarajevskom publikom na današnjoj "Kafi sa..." Patti Lomax.

Priznala je kako joj je pomisao na snimanje filma prema knjizi zvučalo previše holivudski, no bilo je bitno shvatiti kako će na ovaj način publika lakše doći do istine i onoga što se dešavalo. Od početka, dodala je, nije znala u šta se upušta, no sprijateljila se sa ekipom, vjerujući kako njeno prisustvo može pomoći da uradi sve što je u njenoj moći da se glas njenog muža čuje. Na početku joj je, priznaje, bilo jako teško, budući da je stalno morala govoriti o sebi i svom mužu, i to vrlo privatne stvari.

"Bilo je to konstantno kopanje po mojoj duši i umu. Nije to bio samo film, nego stalna priča o Ericu i meni. Čitav je proces bio jako težak, no morala sam iskoristiti tu priliku. Također, u pitanju je bilo predivno iskustvo gdje su me tretirali kao kraljicu. Imala sam veliku privilegiju i mogu reći kako je ovo bilo jedno od najvećih i najljepših iskustava u mom životu", kazala je Patti Lomax.

Producent Andy Paterson je film opisao kao "jednu od onih priča koje, da nisu istinite, vjerovatno ne biste vjerovali u njih."

"Zašto ratujemo, zašto ljudi prolaze kroz sve to i kako se može poništiti šteta? To je najteža stvar – poništiti štetu, pustiti prošlost i to je ono što nas zanima", kazao je.

Dodao je kako je postojala bojazan kako mračna drama poput ove neće privući publiku, te da je jako bitno da priča mora imati tenziju, te biti struktuirana na taj način da se održi napetost među publikom.

"Bio je to izazov za mene. Posao nije bio u adaptaciji knjige, nego u shvatanju istine. Ako je vaš posao samo pronaći priču od koje ćete napraviti film, onda se ne biste trebali baviti ovim poslom. Morate shvatiti moć filma. Nije bio cilj u 'holivudiziranju' priče, nego u shvatanju onoga što se desilo", poručio je Paterson.

SFF