Kultura
0

Tradicionalni susret Banjalučana na "Vezenom mostu"

FENA
Banja Luka
Banja Luka
Zajednica udruženja građana Banja Luka, pod pokroviteljstvom Grada Banje Luke, organizator je tradicionalnog susreta Banjalučana "Vezeni most 2010.", koji će od 9. do 16. jula biti održan u tom gradu.

Predstavnik Zajednice Muhamed Kulenović kazao je za Fenu da je ta manifestacija postala most koji povezuje Banjalučane koji žive izvan tog grada s Banjom Lukom, a kroz nju se Gradu pruža mogućnost da se predstavi kao otvoreni, multietnički i evropski grad.

Sedmi susret Banjalučana "Vezeni most" bit će otvoren 9. jula svečanim koncertom u Banskom dvoru, a planirano je da taj skup otvori gradonačelnik Dragoljub Davidović.

U okviru te manifestacije i ove godine u dvorištu rodne kuće banjalučke pjesnikinje Nasihe Kapidžić-Hadžić bit će održana književna večer. Okupit će bh. stvaraoce za djecu te goste iz BiH, poput izvršne urednice časopisa "Sarajevske sveske" Vojke Smiljanić-Đikić te predsjednika Društva pisaca BiH Amira Brku, a gost će biti i direktor Zmajevih dečijih igara iz Novog Sada Dušan Pop Đurđev.

I ove godine bit će dodijeljena književna nagrada Nasiha Kapidžić-Hadžić "Vezeni most" za autorski opus i domete u književnosti za djecu. U konkurenciji je mnogo kandidata, ali prema mišljenju stručnog žirija tu nagradu ove godine vjerovatno će dobiti Ismet Bekrić.

Književna nagrada Nasiha Kapidžić-Hadžić "Vezeni most" ustanovljena je prošle godine uz podršku resornog ministarstva u Vladi RS-a, a dobili su je banjalučka pjesnikinja Enisa Osmančević-Ćurić i tuzlanski dječiji pjesnik Šimo Ešić.

Kao dio Susreta, 26. juna otvorena je izložba "Crtežom i slikom kroz vrijeme" autora Alije Sarača, a posvećena je proslavi 60 godina od maturiranja učenika banjalučke Učiteljske škole.

U ekonomskom dijelu programa manifestacije planiran je forum banjalučke dijaspore o implementaciji revidirane Strategije za provedbu Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma koju je nedavno usvojio državni parlament. Kulenović podsjeća da je upravo Aneksom VII utvrđeno pravo na dostojanstven održiv povratak prognanih i izbjeglih osoba te kaže da intenzitet povratka dosad nije zadovoljavajući.

Planirana je i tribina na kojoj će povratnici i Banjalučani iz dijaspore razgovorati s predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti grada Banje Luke, a akcent će biti na otvaranju novih radnih mjesta i stvaranju uvjeta za ekonomski održiv povratak.

U sportskom dijelu Susreta bit će održan tradicionalni šahovski turnir "Ahmet Ćejvan", revijalni turnir "Banja Luka u srcu" na stadionu "Borac" te turniri u malom nogometu, košarci, odbojci.