Kultura
0

Tradicionalni Napretkovi božićni dani od 14. do 23. decembra

FENA
I ovogodišnji će tradicionalni Napretkovi božićni dani poklonicima umjetnosti i sportskih takmičenja donijeti niz zanimljivih programa, a održat će se u Sarajevu od 14. do 23. decembra.

Program će tako biti otvoren Napretkovim međunarodnim božićnim malonogometnim turnirom, a slijedit će likovno Annale, Napretkov svečani božićni koncert, Božićni koncert u organizaciji Povjerenstva Novo Sarajevo te Napretkov međunarodni božićni turnir u šahu.

Predsjednik HKD "Napredak" Franjo Topić iz ovogodišnje je ponude posebno izdvojio tradicionalni božićni koncert, koji svaki put popuni dvoranu Narodnog pozorišta, a prisustvuju mu brojne visoke zvanice.

"Želja nam je doprinijeti tome da Božić bude što ljepši blagdan, ne samo za katolike, već i sve ostale građane BiH, što uvijek potvrde svojim brojnim dolaskom", kazao je Topić na konferenciji za medije u Sarajevu.

Svečani božićni koncert bit će održan 20. decembra s početkom u 20.00 sati, pod pokroviteljstvom premijera Federacije BiH Nedžada Brankovića i austrijskog ambasadora u BiH Wernera Almhofera. Nastupit će 26 članova Austrijskog dječijeg zbora "Bečki dječaci".

Istaknuto je kako će ove godine, zbog velike prebukiranosti termina u nastupima "Bečkih dječaka", božićni koncert biti održan na dan muslimanskog praznika Kurban bajrama. Ocijenjeno je da ipak oba predstavljaju praznike veselja i radosti, što će ujedno predstavljati i simobličan spoj za građane BiH.

Predsjednik Likovne udruge "Napretka" Stijepo Gavrić kazao je da će ovogodišnje likovno Annale 19. decembra biti održano u adaptiranoj proširenoj galeriji samostana Sv. Ante na Bistriku.

Čak 72 rada izložit će 48 autora, članova Udruge. Usljed boljih mogućnosti organiziranja postavke, ovaj su put autori mogli prijaviti više radova, bez ograničenog formata. Izložba je selektivnog i prodajnog karaktera, a 30 posto od prodatih djela ići će u Napretkov Fond za stipendiranje učenika i studenata "Vladimir Prelog". Postavka će biti otvorena do 30. decembra.

Tajnik SAŠK-a "Napredak" i direktor Turnira Miro Pandžić ističe da će malonogometni turnir uz učešće sedam ekipa biti održan 14. i 15. decembra u dvorani "Mirza Delibašić" centra Skenderija. Igrat će se na petmetarskim golovima, a cijene ulaznice za čitav dan iznosit će pet KM. Predsjednik organizacionog odbora turnira bit će predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Božićni će koncert biti upriličen i u organizaciji Povjerenstva Novo Sarajevo te župnog ureda Sv. Luke Novi grad 23. decembra u dvorani te općine. Koncert će biti upotpunjen nastupom Napretkovog ansambla te plesne grupe Katoličkog školskog centra.

U Klubu "Lira" 17. decembra će u 19.00 sati biti predstavljen Hrvatski narodni godišnjak 2008. i Napretkov zidni kalendar. Godišnjak sadrži mnoge značajne informacije o Društvu, njegovom radu i događajima te statističke podatke i tekstove.

Napretkove božićne dane zatvorit će međunarodni božićni turnir u šahu, koji će biti održan 23. decembra u Klubu "Lira". Učestvovat će 50 takmičara po pozivu organizatora, od toga deset iz inostranstva. Igrat će se po Švicarskom sastavu od devet kola, s tempom igre od 10 minuta po igraču za partiju. Osiguran je i pehar za pobjednika, nagrade za deset najbolje plasiranih igrača te dvije specijalne nagrade.