Kultura
0

Topčić: Nagrada za najbolju predstavu u Jajcu situira "Kamerni" kao vodeći bh. teatar

FENA
Nagrada u Jacu za najbolju predstavu u ovoj sezoni koja je pirpala "Četvrtoj sestri" Januša Glovackog u režiji Dine Mustafića, četrnaesta je u nizu nagrada koje ostvaja Kamerni teatar 55, što je neuporediv rezultat kada su u pitanju i regionalni, a ne samo bh. teatri, ocijenio je danas direktor Kamernog Zlatko Topčić.

Kako on navodi u saopćenju za javnost, iako je tu još i šest osvojenih nagrada sa internacionalnih festivala, nagrada u Jajcu mu je možda i najdraža. Ona definitvno situira Kamerni teatar 55 kao vodeću bh. teatarsku kuću.

"Moj uvid, iako objektivno nepotpun, u teatarsku produkciju u regionu, ostvaren za vrijeme brojnih gostovanja naše kuće na festivalima i u gradovima bivše države i njihova gostovanja na našim scenama, vodi me ka zaključku da, makar na nivou incidentno vrhunskih ostvarenja kakva je i "Četvrta sestra", nimalo ne zaostajemo za njima. Naprotiv, iako su naši budžeti i po nekoliko puta manji", ističe Topčić.

On dodaje kako sve nagrade ovaj teatar sa radošću dijeli sa svojom odanom publikom, koja u velikom broju gleda predstave Kamernog.

"Ovo je i poruka državi da, makar u okviru svojih skromnih mogućnosti, još više podrži naša gostovanja u inostranstvu, jer uz film, mi smo nešto najbolje što može predstavljati ovu zemlju i razbijati brojne predrasude o njoj i o nama. Jer Bosna je siromašna zemlja bogata talentiranim ljudima", poručio je direktor Kamernog teatra 55 Zlatko Topčić.