Kultura
115

Titov bunker u Konjicu od 24. aprila mjesto susreta umjetnika iz cijelog svijeta

Klix.ba
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Od 24. aprila do 26. oktobra 2015. održat će se 3. ciklus Projekta Bijenale savremene umjetnosti u Konjicu.

Podzemni atomski bunker u Konjicu, površine od 6.500 kvadratnih metara, u koji je uloženo 4,6 milijarde američkih dolara, bit će mjesto održavanja najvećeg regionalnog kulturnog događaja.

Javnost je tek 2000. godine saznala za postojanje ogromnog atomskog skloništa, jednog od najvećih ove vrste u Evropi a koje je u slučaju atomskog incidenta u Hladnom ratu moglo poslužiti kao zaštita za 350 članova vojne elite.

Završetkom Hladnog rata, desetljeće nakon završetka izgradnje bunkera, završena je i njegova funkcija.

Kada je Direkcija Projekta Bijenale 2008. godine posjetila ovo sklonište i prepoznala njegov estetski potencijal, odlučeno je da se pokrene umjetnički projekat kako bi se ovaj bunker spasio od nefunkcionalnosti i propadanja.

Tako je 2011. godine održan prvi ciklus Projekta Bijenale, u kojem su kao partnerske države Bosni i Hercegovini učestvovale Republika Srbija i Crna Gora.

Godine 2013. partnerske države su bile Republike Turska i Hrvatska, dok su to ove godine Republika Austrija i Albanija, zemlje iz kojih dolaze kustosi Adela Demetja (Tirana Art Lab – Center for Contemporary Art), Margarethe Makovec i Anton Lederer ( – centar za savremenu umjetnost ). Ova tri kustosa planiraju izložbu o periodu Hladnog rata, pri čemu fokus neće biti na istočno-zapadnoj državnoj politici.

Umjesto toga, 24 umjetnika i umjetnice pozvana su da kroz "subverzivno uključivanje drugih konteksta prikažu taj period“ objašnjava Anton Lederer.

Paralelno sa Hladnim ratom teme su posvećenje društvenim i političkim razvojima, kao što je politika slobodnih država, mirovnim pokretima, antiratnim pokretima kao i pokretima za zaštitu okoliša ili seksualnoj revoluciji. Oni komentiraju formiranja kritičkih društvenih diskursa i alternativnih načina života u vrijeme Hladnog rata i njihovih efekata na današnjim kontekstima.

Umjetnici koji će učestvovati u ovogodišnjem Bijenalu:

Leone Contini (Firenca), Dante Buu (Rožaj/Sarajevo), Dokumentarni vez - Vahida Ramujkić i Dejan Došljak (Beograd), Effi & Amir (Brisel), Helidon Gjergji (New York/Tirana), G.R.A.M. (Graz), Tue Greenfort (Berlin), Wiebke Grösch / Frank Metzger (Frankfurt/Main), Flaka Haliti (Minhena/Beč), Marlene Hausegger (Beč), Dritan Hyska (Tirana), Adela Jušić (Sarajevo), Johanna Kirsch (Beč), Elvedin Klačar (Beč/Sarajevo), Damian Le Bas (Worthing), Delaine Le Bas (Worthing), Ralo Mayer & Oliver Gemballa (Beč/Hamburg), Anna McCarthy (Minhen), Damir Očko (Zagreb), Nikolay Oleynikov (St. Petersburg), Alketa Ramaj (Tirana), Selma Selman (Bihać), Mladen Stilinović (Zagreb), Sylvia Winkler / Stephan Köperl (Stuttgart).

Svi učesnici se slažu da ovogodišnje Bijenale predstavlja pravi izazov, jer pored dominantne arhitekture bunkerskog kompleksa i njegovih jakih političkih konotacija, u bunkeru se već nalazi 90 umjetničkih radova 68 umjetnika i umjetnica od ranija dva ciklusa Projekta Bijenale, u koje kustosi moraju integrisati sopstvene ideje.

Koliku vrijednost imaju postavljeni umjetnički radovi teško je reći, ali činjenica da je čak 65 umjetnika-učesnika Projekta Bijenale predstavljalo svoje zemlje na Venecijanskom bijenalu, I to najrječitije govori o visokim umjetničkim standardima i značaju kolekcije D-0 ARK Undreground.

Na svečanom otvaranju govorit će direktor Projekta, Ministar civilnih poslova BiH, Ministar kulture Republike Austrije, Ministrica kulture i sporta FBiH, Šef Atenskog ureda UNESCO. U godini u kojoj obilježavamo 70 godina od osnivanja UNESCO-a, Projekat Bijenale dobio je veliko priznanje ove velike kulturne organizacije, jer je uvršten u zvanični program proslave osnivanja UNESCO_a.

Projekat Bijenale savremene umjetnosti imat će pet izdanja u sadašnjem formatu. Cijeli Projekat je pod pokroviteljstvom UNESCO-a, te je 2011. godine od strane Vijeća Evrope proglašen "Kulturnim događajem Evrope". Ove nagrade su na kraju ubijedile i bosanskohercegovačku vojnu centralu da, za umjetnike i umjetnost, otvori “vrata” Atomskoj komandi. Danas, Atomsko sklonište u Konjicu, održava Ministarstvo odbrane BiH, a u isto vrijeme Objekat D-0 proglašen je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

"Vjerujem da postoje ljudi koji ne razumiju najbolje šta mi to radimo. Ali isto tako vjerujem da će njihova djeca znati cijeniti ovo što danas radimo. Naš Projekt Bijenale u Konjicu, nalazi se na listi Svjetske organizacije Bijenala. Konjic se danas u svijetu spominje kao važan kulturni toponim. U kalendaru svjetskih bijenala, Konjic je ravnopravan sa Venecijom, Berlinom, Istanbulom, Londonom, Sao Paolom… Naši ciljevi su jasni od prvog dana: Ponovno uspostavljanje kulturnih veza u Bosni i Hercegovini, uspostavljanje internacionalne kulturne saradnje i razmjene, integracija nasljeđa iz prošlosti u sadašnjost uz pomoć umjetnosti i stvaranje hibridnog vojno/umjetničkog muzeja sa najvažnijom zbirkom savremene umjetnosti u Jugoistočnoj Evropi", rekao je direktor i osnivač Projekta Bijenala Edo Hozić.