Kultura
20

Titov bunker u Konjicu jedinstveni hibrid vojnog i muzeja savremene umjetnosti

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Otvaranje drugog ciklusa projekta Bijenale savremene umjetnosti D-0 ARK Underground bit će upriličeno 26. aprila u Atomskoj ratnoj komandi (ARK) u Konjicu, gdje će 35 umjetnika iz 19 zemalja izložiti svoje eksponate.

"To je uvod u finale dvogodišnjeg rada koji je uložen u drugu ediciju Bijenala savremene umjetnosti. U ARK-u, odnosno Titovom bunkeru nastoji se zadržati sve što je autentično, te će nadam se posjetioci uživati u radovima umjetnika iz cijelog svijeta", rekao je direktor Bijenala Edo Hozić danas na pres-konferenciji u Sarajevu.

Muzej savremene umjetnosti

Nakon ovog bijenala bunker ćemo, mišljenja je, moći nazvati muzejom savremene umjetnosti.

Kustosi drugog ciklusa, Basak Senova (TR) i Branko Franceschi (HR) odabrali su 35 umjetnika iz 19 zemalja, među kojima su Almin Zrno (Sarajevo), Adel Abidin (Bagdad/Helsinki), Alban Muja (Priština), Alfredo Pirri (Rim), Apparatus 22 and Studio Basar (Bukurešt), Armin Linke (Berlin), Autopsia (Prag), Edo Murtić (Zagreb), Edin Numankadić (Sarajevo), Ibro Hasanović (Brussels/Sarajevo), Kim Cascone (San Francisco), Igor Bošnjak (Trebinje) Nenad Malešević (Banja Luka/Beograd) Danica Dakić (Sarajevo/Dusseldorf), Carlo Crovato (London)...

Historičar umjetnosti i kustos iz Hrvatske Branko Franceschi istakao je da su umjetnici protekli vikend proveli u Konjicu, gdje su se zbližili ne samo kao tim već i s lokalnim ljudima.

"Najljepše je vidjeti u ovom jedinstvenom projektu kako ima izvanredan odziv i feedback kod lokalnog stanovništva. Najmanje smo očekivali da vojnici koji čuvaju objekt s jednakom fascinacijom kao i mi gledaju i sudjeluju u umjetnosti, koja će od atomskog skloništa napraviti jedinstveni hibrid vojnog muzeja i muzeja suvremene umjetnosti", kaže Franceschi.

Iako nije službeno, u svom značenju i sadržaju Titov bunker je po njegovim riječima već postao takav muzej, koji privlači veliki interes posjetitelja.

Uz pomoć selektora Javni program, koji će se odvijati uoči otvaranja drugog ciklusa, do 25. aprila, pripremila je Didem Yazici, koja je istakla da će tada učesnici projekta imati svoje prezentacije i razgovore s publikom.

"Večeras će u Historijskom muzeju biti upriličen performans umjetnika Carl Michael von Hausswolff - Red Empty, dok će se razgovori s umjetnicima odvijati u Bošnjačkom institutu Fondacije Adil Zulfikarpašić", kazala je Yazici.

Učestvuje 70 umjetnika

Drugi dio pratećeg programa drugog ciklusa projekta Bijenale je okrugli sto gdje će se razgovarati o ulozi Bijenala kao institucionih modela i odgovornosti kustosa, o obrazovnom učinku Bijenala i načinu rada u umjetnosti.

Zemlje partneri projekta BiH,Turska,Hrvatska, Srbija i Crna Gora, a projekt se odvija pod visokim pokroviteljstvom Predsjedništva BiH, uz snažnu podršku UNESCO-a i Vijeća Evrope.

"Važan segment u ovom projektu je Ministarstvo odbrane BiH koje je omogućilo da se u vojnom objektu održava ovaj veliki projekt. Zainteresovani posjetioci mogu posjetiti muzej putem Turističke zajednice Konjic, na čijoj se web stranici mogu više informirati ", rekao je Hozić.

S umjetničkim radovima postavljenim u prvom ciklusu Projekta D-0 ARK Underground, ukupno 82 umjetnička djela krase nekada pustu Atomsku ratnu komandu.

Više od 70 umjetnika iz 28 zemalja regiona i svijeta ostavilo je svoja djela u ARK-u.

Na otvaranje drugog ciklusa svoj dolazak potvrdili su ministri kulture Hrvatske, Crne Gore, Srbije i Turske.

ARK, Alternativna ratna komanda ili Titov bunker, građen je od 1953.do 1979.godine, 280 m ispod zemlje, na površini od 6.584 m2, s 12 povezanih blokova i više od stotinu prostorija, s ciljem da se odabranih 350 ljudi iz vojno-političkog vrha bivše Jugoslavije pola godine može zaštititi od atomskog udara.