Kultura
0

Tihić: Odluka Gradskog vijeća je konačna i gradonačelnica treba da uruči nagradu

FENA
Gradsko vijeće je donijelo odluku o dodjeli Šestoaprilske nagrade, mi treba tu odluku da poštujemo i gradonačelnica treba da je uruči onima koji su je dobili. To je uostalom njen zadatak, bez obzira na to da li se neko slagao ili ne slagao s tim.

Ovo je danas u Sarajevu novinarima izjavio predsjednik SDA Sulejman Tihić, upitan da prokometira nezadovoljstvo nekih članova Glavnog odbora SDA odlukom da se akademiku Božidaru Matiću dodijeli Šestoaprilska nagrada, te zahtjev da je ne uruči gradonačelnica Semiha Borovac.

„Nakon dodjele Šestoaprilske nagrade o tome više ne treba razgovarati, nagrada je dodijeljena. Bilo je određenih primjedbi da je Božidar Matić u ranijem vremenu Alijasne izjednačio Armiju Republike BiH i nazvao je falangama, izjednačio je s onima koji su dijelili BiH i koji su na neki način učestvovali u agresiji. Bilo je tih primjedbi od jednog broja članova Glavnog odbora i, između ostalog, i takvih poziva da se ne uruči nagrada“, kazao je Tihić.

Jasno sam, dodao je on, rekao da mi nismo zadovoljni tom njegovom izjavom koju je tada dao i da to jednostavno nije dobro, nije tačno "jer ne može se nikada regularna armija jedne države, koja je branila zemlju, izjednačiti s onima koji su je dijelili".

„Ne može je pogotovo nazvati falangom, a mi znamo sta znači falanga. Međutim, isto tako sam jasno rekao da je odluka Gradskog vijeće konačna i da gradonačelnica Semiha Borovac treba da uruči tu nagradu“, kazao je Tihić.