Kultura
0

The Independent: Tesla je izumio 20. stoljeće

FENA
Nikola Tesla (1856.-1943.), "čovjek koji je izumio XX stoljeće", bio je ekscentričan naučnik čiji su izumi promijenili svijet, ocijenio je u ponedjeljak povodom 150-godišnjice rođenja znamenitog naučnika londonski dnevnik Independent.

Riječ je o čovjeku, primjećuje britanski ilist, u čiju čast će i Srbija i Hrvatska prirediti niz svečanosti, "što je prva prilika da dva naroda podvuku crtu ispod često krvave historije svojih odnosa".

Tesla, koji je svojim izumima zadužio čovječanstvo, prvi put je privukao pažnju još kao šestogodišnje dijete kada je stavio u pogon vatrogasna kola nakon uzaludnih pokušaja stručnog osoblja da to učini.

Njegovi izumi se nalaze svuda oko nas, podsjeća list, oni čine temelj modernog sistema naizmjenične struje. Tesla je izumio polifazni sistem distribucije struje, kao i bežičnu komunikaciju, odnosno radio je na ostvarenju bežičnog prijenosa poruka i razvođenju energije bežičnim putem, a patentirao je i seriju pronalazaka koji čine osnovu savremene radiotehnike.

List podsjeća i na činjenicu da je veliki naučnik rođen u Hrvatskoj, u Smiljanu, ali da su mu otac i majka bili Srbi.

"Ponosan sam na svoju hrvatsku domovinu i na svoje srpsko porijeklo", napisao je Tesla, kako podsjeća Independent, u svojim memoarima objavljenim neposredno po okončanju Prvoga svjetskog rata 1919. godine.

Danas Srbija i Hrvatska počinju obilježavanje 150-godišnjice njegovog rođenja, pa će tim povodom hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i predsjednik Srbije Boris Tadić zajedno obilježiti prvi dan svečanosti u Teslinom rodnom Smiljanu, u Lici.

"Ovo je idealna prilika da Srbija i Hrvatska, koje su tako često ratovale, podvuku liniju ispod te često krvave historije te zajedno proslave godišnjicu velikoga, ali skoro zaboravljenog genija", piše Independent.

Nikola Tesla je umro u 87. godini u jednom hotelu u New Yorku. Organizacija UN-a za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) proglasila je ovu godinu "godinom Nikole Tesle" i njegove domovine.

U Srbiji će biti održano na stotine ceremonija, predstava i seminara, dok se hrvatski parlament prošlog mjeseca javno izvinio zbog toga što nije ranije priznao značaj Nikole Tesle.

"Veliki broj ljudi hrli u Muzej Nikole Tesle u Beogradu, a međunarodna naučna zajednica je napokon odala zasluženu počast tome velikom čovjeku koji je uvijek govorio da radi za dobrobit cijelog čovječanstva", zaključuje britanski list.