Kultura
468

"Teško je bez Benjamina": Prije deset godina otišao je jedan od najvažnijih bh. režisera

Piše: M. N.
Benjamin Filipović
Benjamin Filipović
Deset godina prošlo je otkako je BiH, ali i Evropa izgubila jednog od najvažnijih bh. režisera Benjamina Filipovića. Njegova dobro poznata filmska djela i danas nasmijavaju publiku širom regije, a kolege ga se sjećaju sa sjetom i bolom kazavši da je njegov odlazak nenadoknadiv gubitak.

Filipović je bio istaknuti bh. filmski radnik, režiser i profesor na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu koji je preminuo u 45. godini. Ostao je zapamćen po mnogim djelima, a posebno po TV seriji "Top lista nadrealista" i igranom filmu "Dobro uštimani mrtvaci".

Najteže je hodati između uspomena

Ugledna glumica Jasna Diklić sarađivala je s Filipovićem na nekoliko projekata i družila se s njim. Zatekli smo je na njegovom grobu dok je polagala cvijeće.

"Benjamin je bio moj prijatelj, saradnik, moja komunikacija s umjetnošću. Otišao je onda kada je meni i drugima bio najpotrebniji. On je dio mojih uspomena, a najteže je hodati između usvojih uspomena. Barem sam imala tu privilegiju da ga upoznam, radim s njim, družim se... Teško je bez Benjamina", rekla je Diklić za Klix.ba.

Istakla je kako je Filipović bio sjajan saradnik s kojim je radila prvu seriju nakon rata, a potom i film "Dobro uštimani mrtvaci".

"Imali smo izuzetnu komunikaciju i na privatnom i na poslovnom planu. Bio je čovjek tolerancije, prijateljstva, pun razumijevanja, kompromisa, razgovora i svega onoga što krasi jednog pravog, istinskog umjetnika", kazala je Diklić.

Divan otac, muž i saradnik

U najpopularnijoj TV seriji "Top lista nadrealista" sa Filipovićem je sarađivao i Zenit Đozić koji nam je kazao kako je Filipović bio vrlo drag član te ekipe.

"Mi smo bili generacijski blizu. Preuzeo je na sebe težinu zadatka da radi na režiji, a mi nismo bili nježni prema režiserima. Međutim, brzo je zadobio naše povjerenje i postao dio te ekipe. Imali smo divnu saradnju. Bio je divan otac, muž i saradnik. Bili smo šokirani kada se to desilo. To je nenadoknadiv gubitak. Nećemo zaboraviti njegov rad", rekao je Zenit za Klix.ba.

Omiljeni predsjednik

Filipović je bio predsjednik Asocijacije filmskih radnika BiH i član Evropske filmske akademije, kao i Društva filmskih i TV režisera Njemačke. Iz Asocijacije ga pamte kao omiljenog predsjednika.

"Benjamin Filipović je nekoliko godina bio predsjednik Upravnog odbora Udruženja filmskih radnika BiH te smo blisko sarađivali na projektima Udruženja. Osim toga, skupa smo radili i na Akademiji scenskih umjetnosti. Tokom godina zajedničkog rada postali smo i dobri prijatelji. Benja je bio sjajan stariji kolega, divan čovjek koji je volio život, film i ljude općenito. Iza sebe je ostavio nekoliko sjajnih filmova, jednu čitavu generaciju mladih profesionalaca kojima je bio profesor na Akademiji, a u Udruženju filmskih radnika često ga se rado sjetimo kao jednog od naših omiljenih predsjednika", rekla je scenaristica i producentica Elma Tataragić.

Višenagrađivani režiser

Benjamin Filipović je rođen u Sarajevu, a filmsku režiju je diplomirao na FAMU u Pragu. Film "Plus, minus - jedan" donio mu je Veliku zlatnu medalju Beograda na festivalu kratkog metra i posebnu nagradu žirija na studentskom festivalu u Karlovim Varima. Uslijedila su dva kratka filma "Čežnja za Buenos Airesom" i "Mirna".

Godine 1991. režirao je svoj prvi dugometražni igrani film "Praznik u Sarajevu". Riječ je o jednom od posljednjih uspješnih jugoslavenskih filmova za koji je Filipović dobio brojne nagrade u zemlji i inozemstvu i koji je svrstan u deset najgledanijih filmova svih vremena u BiH.

U isto vrijeme režirao je jednu od najpopularnijih TV serija "Top lista nadrealista" za sarajevsku televiziju. Tokom rata režirao je kultni film "Mizaldo - kraj teatra" koji je premijerno prikazan na festivalu u Berlinu 1994. godine, a nakon čega je uslijedila duga lista festivala na kojoj se našao i festival na Paliću.

Jedan je od osnivača TV mreže OBN na kojoj je radio kao glavni urednik i umjetnički direktor. Za ovu kuću je režirao kratki film "Super dobra ideja", koji mu je 1997. godine donio nagradu za najbolji kratki film na festivalu u Barceloni.

"Dobro uštimani mrtvaci" je bio njegov treći igrani film.

Preminuo je 20. jula 2006. godine, a sahranjen je na gradskom groblju Bare u Sarajevu.