Kultura
9

Teška situacija u Zemaljskom muzeju BiH: Poplave uništavaju eksponate, a radnici čekaju plate iz 2013.

Piše: A. B.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U proteklih mjesec dana podrumske prostorije Zemaljskog muzeja BiH u Sarajevu su plavile tri puta, a dodatni problem je nastao jer su se u prostorijama u kojima se čuvaju vrijedni eksponati pojavile fekalne vode. V.d. direktora Zemaljskog muzeja Mirsad Sijarić za Klix.ba kaže da je trenutno stanje neodrživo, jer poplave svaki put prijete eksponatima i zgradi muzeja.

Sijarić ističe da je hitno potrebno naći rješenje kojim će se preventivno djelovati na artefakte u muzeju, jer jače i intenzivnije poplave uzrokuju dosta problema.

"Posljednji put smo se borili s oborinskim vodama i kanalizacijom, ali smo sve uspjeli sanirati. Potrebno je naći rješenje jer je muzej ogroman i ne postoje male intervencije za pet ili deset hiljada KM. Ozbiljno se treba posvetiti ovom problemu, ali izgleda da je naše društvo gluho na slične stvari. Ni iznos od 50.000 KM nam ne bi pomogao, jer je potrebno kopati, postaviti nove oluke, provjeriti i zamijeniti stare cijevi...", izjavio je Sijarić.

Naglašava kako se muzej trenutno nalazi u teško situaciji te da se radnicima još uvijek isplaćuju plate iz 2013. godine, stoga je, prema njegovim riječima, iluzorno pričati o sredstvima za preventivno djelovanje u slučaju poplava.

Da je muzej u teškoj situaciji te da treba pomoć organa vlasti za naš portal je potvrdio i član Upravnog odbora ove kulturne institucije Dubravko Lovrenović koji kaže da pravni i finansijski status muzeja nije nikada riješen.

"Vrata Zemaljskog muzeja su otvorena prema svima, ali su nam neophodna sredstva za normalno funkcioniranje. S obzirom na sistematizaciju nedostaje nam veliki broj stručnjaka iz oblasti muzeologije i drugih naučnih disciplina. Zemaljski muzej je kao najstarija, najistaknutija i jedna od najvažnijih kulturnih institucija na Balkanu u rukama političara i različitih politikantskih igara. Potpuno je neralno očekivati da će menadžment Zemaljskog muzeja svojim sredstvima, naporima i potezima riješiti stanje poplava i problema u Muzeju. Moramo imati osigurana budžetska sredstva za normalno funkcioniranje što podrazumijeva plate uposlenika i sve režijske troškove, ali moramo imati i interventna sredstva koja će služiti za rješavanje problema kao što su poplave", naglašava Lovrenović.

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović danas je primio v.d. direktora Zemaljskog muzeja Mirsada Sijarića te predstavnike Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH i Zavoda za zaštitu spomenika Federacije BiH i s njima razgovarao o mogućnostima za rješavanje prioritetnih infrastrukturnih problema u muzeju.

Zaključeno je da, u saradnji s javnim preduzećima, treba izvršiti procjene stanja u vodovodnoj, kanalizacionoj i elektromreži u muzeju i napraviti planove trajne sanacije. Nakon toga bi se pristupilo iznalaženju finansijskih sredstava i potencijalnih partnera za rješavanje najvećih infrastrukturnih problema u muzeju.